Κατηγορίες κατά της ελληνικής κυβέρνησης εξαπολύει ο επικεφαλής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και συμμάχων της Άνγκελα Μέρκελ, Αντρέας Σόιερ, αποκαλώντας μάλιστα τους Έλληνες πολιτικούς «κλόουν» που δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης στις συνομιλίες.

Η αναφορά του είναι το τελευταίο σημάδι της σκλήρυνσης της στάσης Ευρωπαίων πολιτικών απέναντι στην Ελλάδα, λίγο πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης η οποία μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία διάσωσης της Ελλάδας από χρεοκοπία στο τέλος του μήνα, σημειώνει το πρακτορείο Reuters.

Σε συνέντευξή του στη «Rheinische Post» ο Σόιερ λέει πως η Ελλάδα έχει κάνει πολύ λίγα μέχρι στιγμής για να μείνει στο ευρώ και πως δεν θα υπάρξουν «απρόσεκτοι συμβιβασμοί» μόνο για χάρη της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

«Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης», ανέφερε, «συμπεριφέρονται σαν κλόουν που κάθονται στο πίσω μέρος της τάξης, παρότι έχουν δεχθεί ξεκάθαρες προειδοποιήσεις από όλες τις πλευρές πως μπορεί να αποτύχουν να περάσουν στο επόμενο επίπεδο».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του συντηρητικού κόμματος της Μέρκελ Κλάους Πέτερ Βιλς, ο οποίος έχει πολλάκις ψηφίσει κατά της διάσωσης της Ελλάδας, είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk πως κατά την άποψή του δεν θα ήταν και τόσο φοβερό η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. «Δεν θα σήμαινε το τέλος της Ευρώπης», είπε.