Την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ακολουθήσει το σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την οικοδόμηση μας νέας Ελλάδας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας μιλώντας στο ιταλικό κανάλι Rainews24.

«Πρόκειται σίγουρα για μια αναμέτρηση, για τους Έλληνες και για την Ελλάδα», λέει ο κ. Δρούτσας ερωτηθείς για την κατάσταση σε αυτή την περίοδο οικονομικής κρίσης και μεγάλης δυσκολίας για την χώρα.

«Πιστεύω, όμως, ότι από την αρχή της κυβέρνησής μας, όταν αντιμετωπίσαμε την κρίση αυτή, ξεκινήσαμε ένα πολύ φιλόδοξο, σοβαρό και συστηματικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο και εφαρμόζουμε. Η αναμέτρηση είναι ακόμη τεραστίων διαστάσεων, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά υπάρχουν, όμως, ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι, το έλλειμμά μας, μειώθηκε σε ποσοστό ανώτερο του 5%,, εγκρίναμε κύριας σημασίας μεταρρυθμίσεις, όπως εκείνη του συνταξιοδοτικού συστήματος. Μειώσαμε και τις δαπάνες της γραφειοκρατίας μας, στον δημόσιο τομέα. Όλα αυτά δείχνουν ότι πορευόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Βέβαια, ξέρουμε καλά ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και παρουσιάζει προκλήσεις, αλλά μπορώ να εγγυηθώ ότι η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση και οι Ελληνες, παραμένουμε αποφασισμένοι και προσηλωμένοι στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών μας», είπε.

«Η τόσο δύσκολη αυτή περίοδος ζημιώνει την εικόνα της Ελλάδας ανά τον κόσμο;», ρωτά η Ιταλίδα δημοσιογράφος. Ο Δημήτρης Δρούτσας θεωρεί ότι «τα σχόλια, από μέρους των διεθνών μέσων ενημέρωσης, δεν ήταν πάντα θετικά. Και η Ελλάδα και οι Ελληνες, μετά από όλες τις προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν αξίζουν αυτού του είδους τα σχόλια. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε το σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Την τελευταία χρονιά αποδείξαμε ότι κάναμε ήδη πολλές κινήσεις προς την σωστή κατεύθυνση. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, το όλο έργο δεν είναι εύκολο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε αυτή την πορεία και να οικοδομήσουμε αυτή που αποκαλούμε, μια νέα Ελλάδα, το μέλλον της Ελλάδας», τόνισε.

«Οι σχέσεις των δυο χωρών μας είναι εξαιρετικές», είπε ο κ. Δρούστας για τις σχέσεις Ελλάδας-Ιταλίας, «Η Μεσόγειος μας ενώνει, μας υποχρεώνει να έχουμε κοινές πολιτικές, στην οικονομική συνεργασία και στην προστασία του περιβάλλοντος». Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με την αυριανή του επίσκεψη στην Ρώμη και τη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Φράνκο Φρατίνι θα μπορέσει να ενισχυθεί η συνεργασία στα Βαλκάνια αλλά και σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην Βόρειο Αφρική.

Σχετικά με κοινές δράσεις Ελλάδας -Ιταλίας στο θέμα της μετανάστευσης, ο κύριος Δρούτσας υπενθυμίζει ότι «στην Ελλάδα ανήκουν αυτά που ονομάζουμε εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα, σηκώνουμε ένα τεράστιο βάρος, εκείνο της λαθρομετανάστευσης όλης της Ένωσης». Ο επικεφαλής της διπλωματίας μας, τονίζει ότι «πρόκειται για ευρωπαϊκό θέμα και για ηθική υποχρέωση, όλων των χωρών της Ένωσης, που πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού το πρόβλημα».

Σε ότι αφορά τον αραβικό κόσμο, ο κ. Δρούτσας σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι πιο ενεργή και παρούσα στην περιοχή, προσφέροντας αποφασιστική στήριξη». «Όποιος μιλά για αραβικές επαναστάσεις έχει δίκιο. Θέλουμε να δούμε μια δημοκρατική περιοχή, με δημοκρατικούς θεσμούς. Θέλουμε να δούμε να ανθίζει τη Δημοκρατία, ιδίως για τις νέες γενιές, που ήταν και η κινητήρια δύναμη των επαναστάσεων αυτών».

Σχετικά με τη Λιβύη τονίζει: «η Ελλάδα σέβεται πλήρως το διεθνές δίκαιο και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κατά συνέπεια, ήταν ξεκάθαρο, ότι θα παίρναμε μέρος στην εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το κάνουμε προσφέροντας την υποστήριξή μας, κυρίως στρατιωτικές βάσεις, που βρίσκονται στην Κρήτη. Τώρα, όμως, είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο στο οποίο καταλαβαίνουμε ότι όλη η διεθνής κοινότητα έχει αντιληφθεί πως δεν μπορεί να τεθεί τέρμα στην λιβυκή κρίση μόνο με στρατιωτικά μέσα. Ήταν αναγκαίο να ασκηθεί αυτή η πίεση, αλλά τώρα πρέπει να βρούμε τα μέσα για μια πολιτική λύση και η Ελλάδα συμβάλλει με τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες της, προς μια πολιτική λύση. Είναι σημαντικό και η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει με τρόπο αποφασιστικό, με πεποίθηση, προς αυτή την κατεύθυνση.