Μια ημέρα πριν το «ραντεβού» Παπανδρέου-Σαμαρά, τα δύο μεγάλα κόμματα αναζητούν ισορροπίες συναίνεσης προκειμένου να μην εμφανιστούν στην κοινή γνώμη ότι εμμένουν για μικροκομματικούς λόγους σε αρνήσεις που επιδεινώνουν και διεθνώς το κλίμα για την χώρα.

Έτσι ο πρωθυπουργός με συνέντευξη του την Κυριακή έσπευσε να δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να αποδεχτεί κάποιες από τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης , ενώ από την ΝΔ βάζουν μεν κόκκινες γραμμές όμως δηλώνουν ευθέως -το είπε δημόσια και ο ίδιος ο Α. Σαμαράς- να στηρίζουν τον βασικό κορμό του μεσοπρόθεσμου , αποκρατικοποιήσεις και ακίνητη περιουσία.

Κόκκινη γραμμή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι τα φορολογικά μέτρα καθώς η Συγγρού επιμένει ότι «δεν θα αποδώσουν αλλά αντίθετα θα βυθίσουν ακόμα περισσότερο την χώρα στην ύφεση και την κοινωνία στην ανέχεια».

Τα φορολογικά -που όμως αποτελούν σανίδα σωτηρίας κατά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς-είναι το βασικό σημείο εντάσεων από την πλευρά και της Ντόρας Μπακογιάννη και του Γ. Καρατζαφέρη.

Πάντως, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στα κομματικά επιτελεία ακόμα και των κομμάτων της αριστεράς καθώς κανένα κόμμα δεν θέλει αν χρεωθεί «άρνηση στήριξης μιας εθνικής προσπάθειας».