Με τον κεντρικό κορμό της προγραμματικής συμφωνίας να έχει οριστικοποιηθεί, η τριμερής επιτροπή ολοκληρώνει το έργο της προκειμένου αφού ολοκληρωθούν οι επαφές και σε επίπεδο κορυφής να δρομολογηθεί η διαδικασία συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας με τον Α. Σαμαρά να μεταβαίνει στο προεδρικό μέγαρο για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Μια κυβέρνηση που όπως όλα δείχνουν θα είναι μια κυβέρνηση ΝΔ, ένα ολιγομελές σχήμα με συμμετοχή και κάποιων εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων από το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ.

Στην πρώτη αυτή φάση, όπως διαφάνηκε από την συζήτηση σύνταξης του προγραμματικό πλαίσιο και τα τρία κόμματα προσέρχονται με σαφή διάθεση συνεργασίας. Άλλωστε τα τρία κόμματα συμφώνησαν ότι η χώρα δεν αντέχει εκλογές σε λίγους μήνες και αυτή η κυβέρνηση πρέπει πάση θυσία να είναι κυβέρνηση τουλάχιστον διετίας.

Άμεση προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης -όπως καταγράφηκε στο κείμενο του κοινού προγραμματικού πλαισίου- είναι η επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου με κορυφαίο το αίτημα επιμήκυνσης και ελάφρυνσης των μικρομεσαίων εισοδημάτων με ρητή αναφορά ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών.

Ρητή επίσης αναφορά υπάρχει στην ανάγκη να σταματήσουν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, να καταργηθεί το «χαράτσι» στα ακίνητα και να αντικατασταθεί από ένα λογικό τέλος και να υιοθετηθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες.

Έμφαση δίνεται στο θέμα ων αποκρατικοποιήσεων και της ανάπτυξης με έμφαση στην ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του ΕΣΠΑ κι όχι μόνο. Διαφωνία υπήρξε στο θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων αφού η ΝΔ ζητά μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, μείωση του συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα και θέτει ως ανώτατο όριο το 32%, ενώ η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων και τη διατήρηση στα σημερινά επίπεδα των φορολογικών συντελεστών. Μια σειρά θεμάτων όπως η λαθρομετανάστευση, η κατάργηση του νόμου Ραγκούση, ο εκλογικός νόμος κ.α. πάγωσαν για να αποφευχθεί ρήξη καθώς οι θέσεις ειδικά της ΔΗΜΑΡ είναι κάθετα διαφορετικές από αυτές της ΝΔ.