«Αλλάξτε πολιτική» είναι το μήνυμα που στέλνει η Ελλάδα στην Ευρώπη , ενώ το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου θα αποτελέσει εκ των πραγμάτων καταλύτη διεργασιών. Ήδη στην ατζέντα έχει μπει το σενάριο κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ στο παρασκήνιο συζητούνται και τα πρώτα ονόματα για το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Η τιμωρία του δικομματισμού, οι τεκτονικές αλλαγές που προοιωνίζονται στο πολιτικό σύστημα και η ενίσχυση ακραίων δυνάμεων, όπως εκτιμάται ότι ενδέχεται να γίνει με τη Χρυσή Αυγή, αποτελούν ένα σαφές μήνυμα προς την Ε.Ε. και τους υπόλοιπους δανειστές να αλλάξουν πολιτική.

Το «αλλάξτε πολιτική» της Ελλάδας βεβαίως θα αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία αν το ίδιο φωνάξουν και οι Γάλλοι εκλέγοντας τον Φρανσουά Ολάντ.

Ήδη η Κομισιόν ζητεί από την ΕΚΤ να τυπώσει χρήμα όσο είναι καιρός ενώ τυχόν πολιτική ανανέωση στη Γαλλία ενισχύει τις ελπίδες για αλλαγή των συσχετισμών ώστε να αντιμετωπιστεί σε κάποιον βαθμό η γερμανική εμμονή αποκλειστικά στη δημοσιονομική ορθοδοξία.

Άλλωστε, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του μήνα θα κορυφωθεί η συζήτηση για το δημοσιονομικό σύμφωνο, ενώ η Αθήνα διατηρεί σοβαρές ελπίδες να παραταθεί ο χρόνος εφαρμογής του μνημονίου κατά ένα χρόνο, κάτι που σε συνδυασμό με το PSI, θα δημιουργήσει κάπως καλύτερες συνθήκες.