«Ζωντανός ή νεκρός… θα ‘ρθεις μαζί μου», Robocop, 1987: Ήταν μια ατάκα που χρησιμοποιήθηκε πολύ εκείνα τα χρόνια, όπως το «Make my day» του Κλιντ Ιστγουντ και το «Hasta la vista, baby» του Άρνολτ Σβαρτζενέγκερ.

Ο Robocop, ο απόλυτος συνδυασμός ανθρώπινου κρέατος και μηχανής, είναι το ονειρεμένα υπάκουο σάιμποργκ κάθε εξουσίας. Πριν καταντήσει Robocop, ήταν άνθρωπος και λεγόταν Alex Murphy. Δούλευε σαν αστυνομικός στο Ντιτρόιτ, μέχρι που πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα.

Λίγο πριν υποκύψει στα τραύματά του, σώθηκε με χρήση μυστικής τεχνολογίας από τους ανθρώπους της Omnicorp Κορπορέισον, οι οποίοι συνέδεσαν τον εγκέφαλό του σε ένα εν πολλοίς μηχανικό σώμα.

Έτσι σχεδόν αθάνατος πλέον, ο Robocop επιστρέφει στους δρόμους του Ντιτρόιτ για να συντρίψει το κακό, ακολουθώντας εντολές. Όμως σιγά-σιγά ο μηχανάνθρωπος αρχίζει να θυμάται την πρώην ζωή του. Και μαζί με τις αναμνήσεις έρχονται και τα συναισθήματα και οι ηθικοί κανόνες… και η ανυπακοή. Επαναστατική ταινία; Όχι δα. Όλα τα ηθικά διλήμματα λύνονται με μερικά βλήματα στο σωστό σημείο του σώματος.

Δεκάξι χρόνια μετά, οι κινηματογραφικοί παραγωγοί αποφάσισαν να κάνουν reboot -επανεκκίνηση- στο Robocop και θα εμφανιστεί στις αίθουσες το 2014, οδηγώντας μια πολύ κακιά μοτοσυκλέτα, όπως βλέπετε στις εικόνες από τα γυρίσματα.

Υπόθεση: Μια επανέκδοση της πρώτης ταινίας. Ο Robocop κυνηγά αμείλικτα κάθε εγκληματία και στην πορεία ανακαλύπτει μια φοβερή υπόθεση διαπλοκής και διαφθοράς μέσα στην Omnicorp, την εταιρεία που τον γέννησε ή κατασκεύασε.

Ο Robocop φοράει φοβερή, αρθρωτή στολή, κατάμαυρη από νέα, άτρωτα υλικά, ενώ τα ειδικά εφέ είναι πολύ πιο εξελιγμένα. Τρέμετε αλήτες του Ντιτρόιτ.

Η μοτοσυκλέτα: Στις φωτογραφίες δεν φαίνονται και πολλά από την πραγματική μοτοσυκλέτα κάτω από το κοστούμι που θυμίζει λίγο και Batmobil. Τα μπροστινά φρένα όμως αποκαλύπτους πως πρόκειται για ένα Kawasaki Z1000. Ντυμένο με πλαστικά παντού, ακολουθεί την υπερ-μυώδη, απειλητική αισθητική που χαρακτηρίζει το σάιμπερ-σώμα του Robocop.

Οι διάφορες επιφάνειες είναι συναρμοσμένες με τρόπο που να υπονοεί την ύπαρξη διάφορων θέσεων και χώρων με κάθε είδους επιθετικό ή αμυντικό εξοπλισμό. Το φέρινγκ μπροστά θυμίζει πολύ Honda DN-01, ενώ η ουρά θυμίζει διασταύρωση μαχητικού τζετ με παλιότερη Ducati GP10. Σίγουρα οι σχεδιαστές της δεν βαρέθηκαν να αντλήσουν έμπνευση από υπάρχοντα σχήματα.

Τα μαρσπιέ έχουν μεταφερθεί στο πίσω άκρο του μεταξονίου και μοιάζουν στηριγμένα στον άξονα του αντίστοιχου τροχού. Παρότι σχηματίζουν εντυπωσιακή στάση οδήγησης, δεν μπορούμε παρά να οικτίρουμε το φουκαρά στάντμαν που θα οδηγήσει έτσι για πάνω από 10 λεπτά.

Βέβαια ο Robocop έχει σάιμπερ-σπονδυλική στήλη, οπότε λίγο «τον πονάει» αν είναι σωστή η θέση οδήγησης, ή όχι. Εμείς πάντως, ως «πολιτικά ορθοί» μοτοσυκλετιστές, θέλουμε να επισημάνουμε ότι το «μπρούμυτα» δεν θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση να χαρακτηριστεί ως το «μέλλον» της δίτροχης εργονομίας.

Ανασχεδιασμένα είναι και τα φώτα, που σίγουρα θα φλασάρουν εκτυφλωτικά σε όλη την ταινία. Αν πάρει έγκριση για προβολή σε παιδικό κοινό, θα κάνει μεγάλη επιτυχία. Δεν έχει εμφανιστεί ακόμη τρέιλερ της ταινίας, αλλά όπου να ναι θα σκάσει μύτη, γιατί η ταινία θα παρουσιαστεί σε λιγότερο από ένα χρόνο.