Η χαώδης κατάσταση στα νοσοκομεία, τα ενθαρρυντικά λόγια για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας της χώρας μας από Τρισέ και Άκερμαν, αλλά και η νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s και η προειδοποίηση της τρόικας για υψηλό πληθωρισμό και παρατεταμένη ύφεση, το Ασφαλιστικό και οι πολλαπλές αντιδράσεις των συνδικάτων, καθώς και οι αναπλάσεις χώρων και οι αλλαγές στο νομό Αττικής , τις οποίες εξήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη κυριαρχούν στα πρωτοσέίδα των εφημερίδων την Τρίτη.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Παρέλυσε το ΕΣΥ. Απίστευτα άθλια η κατάσταση Νοσοκομεία – κινδυνεύουν οι ασθενείς”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “τη χαριστική βολή… έδωσαν χθες στα δημόσια νοσοκομεία οι προμηθευτές, καθώς μετά τη συνάντησή τους με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, κκ Πολύζο και Πλασκοβίτη, ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν το “πάγωμα” των παραδόσεων υλικών”.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: “Στο έλεος του Θεού οι ασθενείς στα νοσοκομεία. Ξέμεινε από γάζες, αίμα και ορούς το ΕΣΥ”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι “η κατάσταση στα νοσοκομεία έχει βγει εκτός ελέγχου και οι γιατροί προειδοποιούν ότι θα θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές. Η κυβέρνηση “σηκώνει τα χέρια ψηλά”, δηλώνοντας αδυναμία να βρει λύση στο αδιέξοδο. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΣΥ, τα δημόσια νοσοκομεία αδυνατούν να εκτελέσουν ακόμα και απλές ιατρικές πράξεις, όπως για παράδειγμα εξετάσεις αίματος”.

Η ΑΥΓΗ: “Πνίγουν το ΕΣΥ αδίστακτα συμφέροντα, κυβέρνηση. Συλλαλητήριο στις 7μμ στο υπουργείο Υγείας για τη στήριξη του ΕΣΥ”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία ξεμένουν από υλικό, καθώς οι προμηθευτές εκβιάζουν για να αποσπάσουν μετρητά από το πακέτο στήριξης και η κυβέρνηση, αιφνιδιασμένη, παρακολουθεί το “εμπάργκο υλικών”. Οκτώ μήνες μετά τις εκλογές και στην περίπτωση της Υγείας επαναλαμβάνεται η εικόνα της κυβέρνησης να σύρεται χωρίς σχέδιο και ικανότητα διαπραγμάτευσης”.

ΑΥΡΙΑΝΗ: “Ξαφνικό “θάνατο” της ελληνικής Οικονομίας προβλέπει η Moody’s. Υποβάθμιση – σοκ κατά 4 βαθμίδες από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “τα χειρότερα σενάρια για την εξέλιξη του Προγράμματος Σταθεροποίησης πυροδοτεί η χθεσινοβραδινή αιφνιδιαστική ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Moody’s με την οποία υποβαθμίζεται κατά τέσσερις βαθμίδες η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας (μία βαθμίδα πριν την κατηγορία των “ομολόγων – σκουπιδιών”), εξέλιξη που ισοδυναμεί με πρόβλεψη “ξαφνικού θανάτου” της Οικονομίας. Η ανακοίνωση προκάλεσε σοκ στην κυβέρνηση, ενώ στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος πρόκριναν στο σχολιασμό τους το στοιχείο της έκπληξης, καθώς, όπως τόνισαν, η αξιολογική κρίση της Moody’s υπάγεται στα “αδικαιολόγητα”.

ΤΟ ΒΗΜΑ: “Βρώμικο παιχνίδι από τη Moody’s. Η τρόικα μας είπε “πάτε καλά” – Οι οίκοι όμως το βιολί τους”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “την ώρα που η τρόικα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) διαπίστωνε την πρόοδο που έχει πραγματοποιήσει η χώρα και το ευρώ ενισχυόταν έναντι του δολαρίου, η Moody’s υποβάθμιζε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας κατά τέσσερις βαθμίδες. Πρόκειται για ασυνήθιστα υπερβολική υποβάθμιση, η οποία εκτιμάται ότι έχει στόχο να προκαλέσει νέο κύμα ανησυχίας στους πολίτες και αναστάτωση στις αγορές”.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: “Διαλύουν Ταμεία και νοσοκομεία. Κυβέρνηση και τρόικα γκρεμίζουν το κοινωνικό κράτος”.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “μετά τα δημόσια νοσοκομεία, όπου δεν υπάρχουν πλέον ούτε τα στοιχειώδη αναλώσιμα για απλές εξετάσεις και επεμβάσεις, σε κατάσταση κατάρρευσης βρίσκονται τα Ταμεία Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) ενώ η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτα για να τα σώσει. Εν τω μεταξύ περικόπτονται οι επικουρικές συντάξεις και η τρόικα επιβάλλει όσα Ταμεία εντάσσονται στο ΙΚΑ να έχουν ίδιες εισφορές και ίδιες συντάξεις”.

ΕΘΝΟΣ: “Στην ουρά 20.000 για το εφάπαξ. Στο “κόκκινο” το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “εφιαλτική είναι η κατάσταση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Εκκρεμούν 20.000 αιτήσεις για εφάπαξ και απαιτούνται άμεσα 900 εκατ. ευρώ”.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: “Έστησαν πάρτι τα… ρεμάλια στου “Αβέρωφ” τα κατάρτια. Εκεί που οι κλέφτες κρεμούσαν καριοφίλια, οι γύφτοι σήμερα κρεμάνε νταούλια”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “βρήκαν το εξιλαστήριο θύμα στο πρόσωπο ενός κατ’ ουσία παροπλισμένου ανώτατου αξιωματικού (που είχε επαναφέρει η ΝΔ, εκτελώντας το ιδεώδες προς την κομματική βάση καθήκον)”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: “Καραμανλής: Δεν θα μου υπαγορεύσουν τι θα κάνω. “Εγώ αποφασίζω πότε θα μιλήσω” η απάντηση του τέως πρωθυπουργού στη Ρηγίλλης”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “αμφίβολο πλέον αν θα μιλήσει στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Παρασκευή, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παραστεί στο συνέδριο πυροδοτώντας νέα σενάρια για βαθύ ρήγμα με Σαμαρά. Αιφνιδίως ο Καραμανλής διαπιστώνει ότι ο Σαμαράς που ευνοήθηκε στην εκλογή του από τους καραμανλικούς δεν δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό προς τον ίδιο και την καραμανλική παράταξη”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: “Ζωές σε κίνδυνο από το χάος στα νοσοκομεία. Στο “κόκκινο” το ΕΣΥ από την Κομοτηνή έως την Κρήτη”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “το χάος στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχει παραλύσει το σύστημα υγείας και θέτει σε κίνδυνο την ομαλή περίθαλψη των πολιτών. Η πρώτη τραγική περίπτωση ασθενούς που επλήγη από την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας καταγράφηκε, σύμφωνα με καταγγελίες συγγενών, στο “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης”.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: “Η τρόικα βλέπει φως. Αναγνωρίζουν τώρα ότι δεν αντέχουμε άλλη μείωση μισθών”.

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι “ικανοποιητική πορεία ου Προγράμματος διαπιστώνει η ομάδα ελεγκτών ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, που ξεκίνησε τον πρώτο κύκλο επαφών χθες εν όψει της πρώτης αξιολόγησης του Ιουλίου. Απαιτεί, όμως, την πλήρη εφαρμογή του Μνημονίου σε Ασφαλιστικό και Εργασιακό”.

ΕΣΤΙΑ: “Μία γενιά αφήνει ερείπια. Αφού ξόδεψε περισσότερα από όσα παρήγαγε”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “για το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθή ο τόπος ευθύνεται εν πολλοίς η γενιά που διευθύνει σήμερα τα πράγματα. Είναι η γενιά που δεν έζησε πολέμους και κακουχίες, βρήκε από την προηγούμενη έτοιμα σχεδόν τα πάντα, η ίδια ξόδεψε περισσότερα από όσα παρήγαγε και τώρα αφήνει πίσω της ερείπια”.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: “Προσδοκία ότι η μείωση του ΑΕΠ θα είναι κάτω του 4%. Νέα υποβάθμιση από Moody’s”.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι “την ώρα που οι εμπειρογνώμονες της τρόικας πιστοποιούσαν τις πρώτες θετικές ενδείξεις στην εφαρμογή του μνημονίου, ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωνε την απόφασή του για υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά τέσσερις βαθμίδες, κατατάσσοντας πλέον και αυτή (όπως και η Standard & Poor’s) τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία “σκουπιδιών”.

Ο ΛΟΓΟΣ: “Προειδοποιήσεις της “τρόικας”…για υψηλό πληθωρισμό και παρατεταμένη ύφεση. Νέα υποβάθμιση χθες από τη MOODY’S!”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “τα ανησυχητικά δεδομένα για τον πληθωρισμό του Μαΐου βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνεργασίας της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με το κλιμάκιο στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου.”

ΤΑ ΝΕΑ: “Τέσσερα μπράβο από Ρεν, Ακερμαν, Τρισέ και ελεγκτές της τρόικας και μια προβοκάτσια από τη Moody’s που ξαφνικά μας υποβάθμισε πάλι”.

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι “ενθαρρυντικά λόγια για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος για την οικονομία άκουσε η Ελλάδα πρώτα από τους κκ Τρισέ και Ακερμαν και χθες από τον εκπρόσωπο του Ολι Ρεν και την αντιπροσωπεία της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα. Προβοκάτσια αποτέλεσε, ωστόσο, η ξαφνική υποβάθμιση από τον οίκο Moody’s”.

Η ΝΙΚΗ: “Της επί χρήμασι εκδιδομένης γυναικός το… Σκάνδαλα και ύφεση οδηγούν σε κραχ το πολιτικό σύστημα”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “την κορυφή του παγόβουνου αποτελεί η ανεξαρτητοποίηση του Κώστα Κιλτίδη από τη ΝΔ καθώς δεν είναι η μόνη περίπτωση βουλευτή που δείχνει τάσεις αυτονόμησης με δεδομένη την αβεβαιότητα του πολιτικού σκηνικού αλλά και την αίσθηση που κυριαρχεί, ότι τίποτα δεν πρόκειται να είναι το ίδιο μέρα την οικονομική κρίση”.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: “Σε κίνδυνο ασθενής με ευθύνη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Τραγική η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία”.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι “εκρηκτική κατάσταση λόγω ελλείψεων υλικών – ακόμα και πρώτης ανάγκης- για τους ασθενείς, διαμορφώνεται στα δημόσια νοσοκομεία, αφού αρνούνται οι προμηθευτές να τροφοδοτήσουν τα νοσοκομεία επειδή τους χρωστάνε. Έτσι η υγεία του λαού εξαρτιέται από τις διαθέσεις των καπιταλιστών και την πολιτική των άγριων περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων” .

Η ΧΩΡΑ: “Το σχέδιο αποστασίας της Ντόρας. Έφυγε ο Κιλτίδης, αυτομολούν ακόμη δύο “Ντορικοί” πριν το Συνέδριο”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “σε οργανωμένο σχέδιο που φέρνει στο μυαλό μέρες του 1965 παραπέμπει η χθεσινή μεθοδευμένη αυτομόληση του Κώστα Κιλτίδη από την ΚΟ της ΝΔ. Ο βουλευτής Κιλκίς θα αναζητήσει τώρα το αβέβαιο πολιτικό του μέλλον κοντά στην “φίλη” του, κ. Ντόρα Μπακογιάννη.”

City Press: “Μεγάλες αλλαγές στην Αθήνα”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, “με απώτερο στόχο να περιοριστεί η επέκταση του αστικού ιστού της πόλης (κάτι που την καθιστά και ακριβότερη) και να “ζωντανέψει” και πάλι το κέντρο μέσω μιας σειράς αναπλάσεων χώρων και πεζοδρομήσεων, δημιουργίας μητροπολιτικών πάρκων αλλά και ποδηλατόδρομων, με τον παράλληλο περιορισμό χρήσης του ΙΧ, παρουσιάστηκε χθες από την υπ. Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη το πρόγραμμα “Αθήνα- Αττική 2014”.

Metro: “Αλλάζει το τοπίο στην Αττική”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “πεζοδρομήσεις, μονοδρομήσεις, αναπλάσεις και ποδηλατόδρομοι αλλάζουν όψη στο λεκανοπέδιο, σύμφωνα με το φιλόδοξο ρυθμιστική σχέδιο “Αθήνα- Αττική 2014″, που εξήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος. Παρεμβάσεις σε πλατείες και αναβαθμίσεις αστικών πάρκων”.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: “Έγκλημα” στα νοσοκομεία. Κινδυνεύουν ασθενείς από τις ελλείψεις”.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: “Τα πιράνχας έκλεισαν τα χειρουργεία. Τραγικές ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία”.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: “Μείωση των εμπορικών τιμολογίων ΔΕΗ έως 15%”.

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι “μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τους εμπορικούς καταναλωτές, που θα φθάσει έως και 15% συνιστά η ΡΑΕ στην υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη, με γνωμοδότηση σχετικά με την αναδιάρθρωση των τιμολογίων, που θα πρέπει να έχει θεσμοθετηθεί έως τον Σεπτέμβριο κατ΄επιταγή τόσο των κανόνων για την απελευθέρωση από την ΕΕ όσο και του μνημονίου”.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: “Ύποπτο νέο τετραπλό κτύπημα από Moody’s. Αιφνίδια υποβάθμιση της οικονομίας κατά 4 βαθμίδες”.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι “πληθώρα ερωτημάτων εγείρει η ξαφνική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά 4 βαθμίδες από τον οίκο Moody’s. Η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει λόγο για αδυναμία των οίκων να προβούν σε ορθές προβλέψεις, εξαιτίας της μεθοδολογίας που ακολουθούν, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως η υποβάθμιση δεν αντανακλά την πρόοδο που έχει συντελεστεί”.

ΚΕΡΔΟΣ: “Στρατηγικές κινήσεις από τις κρατικές τράπεζες. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μιλά για όλα και υπονοεί πολύ περισσότερα”.

Η εφημερίδα γράφει ότι “πρόσκληση στις τράπεζες να δουν στρατηγικά την επόμενη ημέρα, στην οποία θα είναι “παρών” και ο δημόσιος τραπεζικός τομέας, απευθύνει με συνέντευξή του στο “Κέρδος” ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Το τραπεζικό σύστημα, υπογραμμίζει αντιμετώπισε συγκεκριμένες προκλήσεις τις οποίες και ξεπέρασε, θωρακιζόμενο τόσο από την ΕΚΤ όσο και από το ελληνικό Δημόσιο”.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: “Η Moody’s αιφνιδιάζει με “βαριά” υποβάθμιση”.

Η εφημερίδα τονίζει ότι “με μία αιφνιδιαστική και άκρως προκλητική ανακοίνωση-που επανατροφοδοτεί τα κερδοσκοπικά σενάρια εις βάρος της χώρας αλλά και της Ευρωζώνης γενικότερα-η Moody’s υποβάθμισε χθες τα ελληνικά κρατικά ομόλογα κατά τέσσερις βαθμίδες, στην κατηγορία υψηλού ρίσκου (junk), επικαλούμενη τους κινδύνους εφαρμογής του πακέτου διάσωσης”.