Με την παραίτηση επτά αρχισυντακτών κορυφώθηκε το θερμό κλίμα που επικρατεί εδώ και μήνες στους κόλπους της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde». Στο επίκεντρο των διαφωνιών βρίσκονται τόσο η νέα μορφή της έντυπης έκδοσης, που επρόκειτο να κυκλοφορήσει την άνοιξη αλλά αναβλήθηκε για το φθινόπωρο αλλά και το σχέδιο για την ειδική έκδοση της εφημερίδας για τάμπλετ, που όμως απορρίφθηκε από έναν από τους μετόχους της εφημερίδας.

«Προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις, χωρίς επιτυχία. Διαπιστώνουμε σήμερα ότι δεν είμαστε πλέον σε θέση να εκπληρώσουμε τα καθήκοντα που μας έχουν εμπιστευτεί και γι’ αυτό παραιτούμαστε από τις θέσεις μας», αναφέρουν οι επτά σε μήνυμά τους προς τη διευθύντρια της εφημερίδας Ναταλί Νιουγκερέντ και τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Λουί Ντρεϊφούς.

Παραμένουν ωστόσο στις θέσεις τους προκειμένου να μη διαταράξουν την ομαλή λειτουργία της εφημερίδας, μέχρις ότου βρεθεί νέα ομάδα αρχισυντακτών.

Η αποχώρησή τους είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από το περασμένο φθινόπωρο, που είχαν προειδοποιήσει με παραίτηση, όπως είχε αποκαλύψει ο γαλλικός Τύπος.

Η 47χρονη Νιουγκερέντ βρίσκεται μόλις ένα χρόνο στο τιμόνι της εφημερίδας και είναι η πρώτη γυναίκα διευθύντρια στην ιστορία της.