Είναι ο πιο «Ευρωπαίος» ποταμός. Διατρέχει 14 χώρες και μιλά 12 γλώσσες. Στα περίπου 2.900 χιλιόμετρα του ο Δούναβης περνά μέσα από μερικές από τις ομορφότερες περιοχές της ηπείρου μας.

Από τις πηγές του στη Γερμανία μέχρι το Δέλτα του στα σύνορα Ουκρανίας-Ρουμανίας έχει όμως να αντιμετωπίσει τις συνέπειες συνεχών ανθρωπίνων παρεμβάσεων, που άλλαξαν αρκετά τη φυσική ροή του αλλά και την ποιότητα των υδάτων του.

Για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, που φιλοξενούνται στις όχθες του και των σπανίων ειδών ψαριών, που ζουν στα νερά του είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των χωρών, από τις οποίες περνάει. Κάτι που ευτυχώς έγινε κατανοητό και κυρίως δυνατό μετά την πτώση των τειχών στην Ευρώπη και την κατάρρευση καθεστώτων, που θεωρούσαν τη λέξη οικολογία «ιμπεριαλιστική προπαγάνδα».

Οι «27 της Ευρώπης» ταξιδεύουν κατά μήκος του και φτάνουν μέχρι το Δέλτα του, για να ανακαλύψουν ότι παρά τα εγκλήματα που συχνά συντελέστηκαν σε βάρος του ο Δούναβης ακόμα αντέχει και συνεχίζει να αποτελεί πηγή ζωής. Εκπρόσωποι οικολογικών αλλά και διακρατικών οργανώσεων μιλούν για τα αναγκαία μέτρα προστασίας του.

Υπεύθυνοι μεγάλων πόλεων μιλούν για τεράστια έργα, που τον έφεραν ακόμα πιο κοντά στον αστικό ιστό χωρίς να τον επιβαρύνουν. Απλοί ψαράδες εξηγούν γιατί τον θεωρούν «σπίτι τους» και πως έμαθαν από τους παππούδες και τους γονείς τους να τον σέβονται, επειδή ακριβώς αυτός τους έδινε για γενιές ολόκληρες ψωμί για να επιβιώσουν.

Το Σάββατο 02 Ιουνίου στις 14:00 στη ΝΕΤ.