Μια κληρονομική γενετική αιτία για τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες ανακάλυψε για πρώτη φορά διεθνής ομάδα ερευνητών, μελετώντας και συγκρίνοντας τα γονίδια τουλάχιστον 50.000 ανθρώπων από τρεις χώρες, Γερμανία, Ολλανδία και Φιλανδία. Ανάμεσά τους υπήρχαν άτομα που ταλαιπωρούνται από πονοκεφάλους και άλλα που δεν αντιμετώπιζαν τέτοιο πρόβλημα.

Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο περιοδικό «Nature Genetics», οι επιστήμονες εντόπισαν μία μικρή γενετική παραλλαγή του
DNA, η οποία αυξάνει περίπου κατά 20% τον κίνδυνο να εμφανιστούν ημικρανίες και
χρόνιοι πονοκέφαλοι.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει κάποιες γενετικές αιτίες για μερικές οδυνηρές αλλά πολύ σπάνιες μορφές ημικρανίας, όμως η νέα γενετική έρευνα είναι η πρώτη που εστιάζει στις κοινές μορφές πονοκεφάλου.

Η γενετική παραλλαγή αποκαλείται rs1835740 και βρίσκεται στο χρωμόσωμα 8, ανάμεσα σε δύο γονίδια, τα PGCP και MTDH/AEG-1. Η παραλλαγή αυτή επιτρέπει σε έναν νευροδιαβιβαστή, το γλουταμινικό, να συσσωρεύεται στις συνάψεις ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα πράγμα που, όπως πιστεύουν οι ερευνητές, πυροδοτεί τον πονοκέφαλο. Αν όντως αυτό συμβαίνει, τότε αναμένεται να δημιουργηθούν φάρμακα που θα καταπολεμούν την συσσώρευση του γλουταμινικού στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται, πάντως κι άλλες έρευνες για να επιβεβαιώσουν τα νέα ευρήματά τους και πιθανώς να εντοπίσουν πρόσθετες γενετικές αιτίες για τις ημικρανίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ημικρανίες και οι πονοκέφαλοι πλήττουν περίπου το 17% των γυναικών και το 8% των ανδρών στην Ευρώπη. Μια αμερικανική έρευνα εκτιμά ότι το οικονομικό κόστος του χρόνιου πονοκεφάλου είναι ανάλογα υψηλό με αυτό του διαβήτη, καθώς οι άνθρωποι που υποφέρουν από πονοκέφαλο, αδυνατούν να εργαστούν ή είναι λιγότερο παραγωγικοί.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις φαρμάκων κατά του πονοκεφάλου και της ημικρανίας έφτασαν τα 2,6 δισ. δολάρια το 2009, σύμφωνα με τη Deutsche Bank.