Όλο και περισσότερες χώρες απαγορεύουν την χρήση των όρων light και «μαλακό» από τα πακέτα των τσιγάρων, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα σε 21.600 καπνιστές φαίνεται ότι ούτε αυτό το μέτρο αρκεί για να διαλύσει τις εσφαλμένες αντιλήψεις των καπνιστών ότι τα συγκεκριμένα τσιγάρα είναι πιο ασφαλή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αφού η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς και η Αυστραλία απαγόρευσαν τους συγκεκριμένους όρους από τα πακέτα των τσιγάρων, ως παραπλανητικούς, μειώθηκε ο αριθμός των καπνιστών που λανθασμένα πίστευαν ότι τα «ελαφριά» ή «μαλακά» τσιγάρα ήταν και πιο ασφαλή.

Ωστόσο, αυτή η πτωτική τάση στο ποσοστό των λανθασμένων αντιλήψεων των καπνιστών ήταν παροδική, σημειώνεται στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Addiction.«Τα ευρήματα της έρευνάς μας επιβεβαιώνουν προηγούμενα συμπεράσματα με βάση τα οποία δεν επαρκεί ως μέτρο η απαγόρευση των όρων light ή «μαλακό» από τα πακέτα των τσιγάρων προκειμένου να αλλάξουν τις απόψεις των ανθρώπων όσον αφορά την ασφάλεια αυτών των προϊόντων», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Dr Hua Hie Yong από την Αντικαρκινική Επιτροπή Victoria στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Για τις ανάγκες της έρευνας η ομάδα του Yong βασίστηκε σε στοιχεία διεθνούς έρευνας που διεξήχθη από το 2002 έως το 2009 στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Μεγάλη Βρετανία και τις Η.Π.Α. Από τους καπνιστές ζητήθηκε να απαντήσουν σε ποιο βαθμό συμφωνούσαν με δηλώσεις, όπως π.χ., «τα ελαφριά τσιγάρα βλάπτουν λιγότερο από τα κανονικά».

Παρότι τα πρώτα χρόνια από την απαγόρευση χρήσης των συγκεκριμένων όρων στα πακέτα σημειώθηκε μείωση στις λανθασμένες αντιλήψεις των καπνιστών για την επικινδυνότητα των ελαφριών τσιγάρων, εντούτοις στη συνέχεια οι παραπλανητικές αντιλήψεις άρχισαν να αυξάνονται και πάλι. Η αιτία γι’ αυτό το φαινόμενο δεν είναι σαφής. Παρόλα αυτά ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένα πρόβλημα που παραμένει είναι ο παραπλανητικός σχεδιασμός των πακέτων.

Μια αλλαγή που προτείνεται είναι να σταματήσει ο χρωματικός διαχωρισμός των πακέτων που επιτρέπουν στους καπνιστές να αναγνωρίζουν ποια είναι light και ποια κανονικά. Πρόσφατα, η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα διεθνώς που πρότεινε σχετική νομοθεσία σύμφωνα με την οποία θα ζητήσει από τις καπνοβιομηχανίες να πωλούν τα τσιγάρα σε απλά πακέτα.

«Δεν υπάρχουν ασφαλή τσιγάρα στην αγορά», δήλωσε η Erika Sward διευθύντρια εθνικής πολιτικής της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, η οποία τονίζει ότι οι καπνιστές που θέλουν να προστατέψουν την υγεία τους μπορούν να ζητήσουν βοήθεια για να το κόψουν.

Πηγή: vita.gr