Η υδρογυμναστική ή aqua aerobic, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, είναι κατάλληλη για όσους αρέσκονται σε δυναμικά, αερόβια προγράμματα και για όσους θέλουν να συνδυάσουν την άσκηση με τη διασκέδαση.

Η άσκηση στο νερό εκμεταλλεύεται τη φυσική αντίσταση του νερού και την άνωση. Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων χρησιμοποιούνται ειδικά αξεσουάρ, όπως βαράκια και λάστιχα για την ενδυνάμωση και την τόνωση των μυών. Οι κοιλιακοί βρίσκονται συνέχεια σε σύσπαση καθώς ο ασκούμενος πρέπει να διατηρεί ισορροπία και όρθια θέση στο νερό για τη διεξαγωγή των ασκήσεων.

Στα προγράμματα του aqua aerobic μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεξάρτητα από το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης, ακριβώς γιατί είναι από τους πιο ακίνδυνους και ασφαλείς τρόπους άσκησης.

Σε ασκήσεις μεγάλης έντασης δεν καταπονούνται οι αρθρώσεις και η μέση λόγω της άνωσης του νερού και της έλλειψης βαρύτητας. Η καρδιακή συχνότητα είναι χαμηλότερη από ότι στην ξηρά σε ασκήσεις της ίδιας έντασης, ενώ παράγεται το ίδιο έργο και έχουμε την ίδια κατανάλωση θερμίδων λόγω της υδροστατικής πίεσης. Η υδροστατική πίεση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και μειώνει την κατακράτηση υγρών του οργανισμού. Οι ασκήσεις αντιστάσεων στο νερό αυξάνουν ή σταθεροποιούν την οστική πυκνότητα.