Στην τελική φάση εισέρχονται οι προετοιμασίες για την έναρξη, τον ερχόμενο μήνα, του προγράμματος τηλεφροντίδας χρόνιων παθήσεων της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας και των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας, μέσω του ευρωπαϊκού πρόγραμματος Renewing Health.

Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε ήδη η εκπαίδευση των γιατρών της πνευμονολογικής, καρδιολογικής και ενδοκρινολογικής κλινικής του περιφερειακού γενικού νοσοκομείου Λάρισας, στις εφαρμογές τηλεφροντίδας χρόνιων παθήσεων.

Το πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης περιλαμβάνει την τηλεφροντίδα ασθενών της Κεντρικής Ελλάδας από το Φεβρουάριο του 2011.

Το ύψος της ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης αναμένεται να φτάσει τα 7 εκατ. ευρώ για τους 21 συνεργαζόμενους φορείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα θα επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και διαβήτης τύπου 2.

Μέσω του προγράμματος Renewing Health, αναμένεται να επέλθουν ουσιαστικές βελτιώσεις στις διαδικασίες παροχής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα, χάρη στη χρήση νέων τεχνολογιών.

Στους ασθενείς που πληρούν τα κλινικά κριτήρια και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, παρέχονται δωρεάν, από το Κέντρο Τηλεπρόνοιας της Ψηφιακής κοινότητας των Δήμων της Κεντρικής Ελλάδας και του Δήμου Τρικκαίων, συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας (τηλεκαρδιογράφος, τηλεπιεσόμετρο, τηλεσπιρόμετρο, τηλε-σακχαρόμετρο κλπ), με δυνατότητα αποστολής της μέτρησης μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου στο κέντρο τηλεπρόνοιας του Δήμου και από εκεί μέσω του Διαδικτύου στον ειδικό γιατρό.

Στο πρόγραμμα Renewing Health συμμετέχουν συνολικά 21 εταίροι από όλη την Ευρώπη, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ιταλίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελλάδας. Από τη χώρα μας εταίροι είναι ο Δήμος Τρικκαίων, η 5η ΥΠΕ, η “e-trikala AE” του Δήμου Τρικκαίων και η “Ψηφιακές Πόλεις ΑΕ -Cities Net AE”.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.