Γλέντι σε κάποια πίστα ή διασκέδαση στο μπαρ μέχρι τα ξημερώματα; Κανένα από τα δύο. Η οικονομική κρίση βάζει «φρένο» στην έξοδο χιλιάδων Ελλήνων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Σχεδόν οι έξι στους δέκα σχεδιάζουν να κάνουν ρεβεγιόν στο σπίτι με φίλους για να αποφύγουν τα έξοδα.

Η οικονομική συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών την περίοδο των Χριστουγέννων βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας των προπτυχιακών φοιτητών της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του «Mediterranean College», η οποία διεξήχθη σε δείγμα 588 ατόμων στις αρχές Δεκέμβρη. Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων, πέρυσι το 44,9% των ερωτηθέντων ξόδεψε πάνω από 200 ευρώ για αγορές δώρων σε φίλους και συγγενείς, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται φέτος στο 22,9%. Οι καταναλωτές περιορίζουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους εξαιτίας της φετινής συρρίκνωσης του εισοδήματός τους (67,42%). Μόνο το 38,30% ανέφερε ότι θα πάρει κανονικά το δώρο των Χριστουγέννων, ενώ το 20,10% θα πάρει μέρος αυτού και το 29,81% καθόλου.

Παράλληλα, οι περισσότεροι δείχνουν να αναγνωρίζουν την προσπάθεια του εμπορικού κόσμου να συγκρατήσει τις τιμές. Ο ένας στους δύο θεωρεί ότι οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, το 16,46% υποστηρίζει ότι είναι φτηνότερες και το 32,76% ακριβότερες.

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία επηρεάζει και την έξοδο την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Το 57,19% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα κάνει ρεβεγιόν στο σπίτι με φίλους, ενώ το 9,71% προτίθεται να διασκεδάσει σε κάποια πίστα, μπαρ ή κλαμπ. Στο μεταξύ, ο ένας στους τρεις θα μείνει στο σπίτι χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο της εξόδου μετά τα μεσάνυχτα.

πηγή: toblogtonkirion