Τη «σκυτάλη» στους μαθητές της Γ’ τάξης του 2ου γυμνασίου Αμαρουσίου και της Ελληνογερμανικής Σχολής Αθηνών για να εκφράσουν, ως ισότιμοι συνομιλητές του δήμου, τις απόψεις και τις «φρέσκιες» ιδέες τους για μία πόλη πιο πράσινη και πιο βιώσιμη, έδωσε ο δήμος Αμαρουσίου. Αυτό έγινε με αφορμή την πρώτη συμμετοχή του δήμου στην εκστρατεία Ecomobility που υλοποιεί ο εθελοντικός οργανισμός περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης Ecocity.

Στη συνάντηση, οι μαθητές ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους εκπροσώπους του δήμου σχετικά με τις περιβαλλοντικές δράσεις που έχουν αναληφθεί ή πρόκειται να αναληφθούν στο μέλλον, που τον καθιστούν πρωτοπόρο οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα οικολογίας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Ανάμεσα σε άλλα, διατηρεί ένα ευρύ δίκτυο δημοτικής συγκοινωνίας, υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης, έχει αντικαταστήσει τους συμβατικούς λαμπτήρες του δημοτικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, υλοποιεί έργα όπως οι «Πράσινες Διαδρομές Ζωής» σε γειτονιές του Αμαρουσίου, ενισχύει το πράσινο της πόλης με φυτεύσεις δένδρων, δημιουργεί νέα πάρκα και πρότυπες παιδικές χαρές. Ενώ βρίσκεται σε φάση υλοποίησης το πρωτοποριακό πρόγραμμα βιοκλιματικής ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Οι μαθητές των δύο σχολείων από σήμερα και για έναν μήνα θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους και στις γειτονιές του Αμαρουσίου, θα εντοπίσουν τις συνήθειες των κατοίκων και των μετακινούμενων που ενοχλούν αλλά και τις περιβαλλοντικές συνθήκες που δυσχεραίνουν τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Μέσα στον Ιανουάριο του 2011, θα ολοκληρώσουν τις εργασίες τους, τις οποίες με δημιουργικό τρόπο θα παρουσιάσουν σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει για τον σκοπό αυτό. Η ομάδα που θα παρουσιάσει την καλύτερη εργασία θα ετοιμάσει τις βαλίτσες της για τις Βρυξέλλες όπου θα συναντήσει τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος και άλλους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.