Τη δημιουργία μητρώου ιπποειδών, προκειμένου να ελεγχθεί καλύτερα το πρόβλημα με τα κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου, επιχειρεί να δημιουργήσει η νομαρχία Θεσσαλονίκης.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης καλεί τους ιδιοκτήτες ίππων και όνων να τα δηλώσουν το συντομότερο δυνατό στο πλησιέστερο κτηνιατρείο της περιοχής τους. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους τηλεφωνικούς αριθμούς 2310 478315-317.

Ο πυρετός του δυτικού Νείλου είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών. Δεξαμενή του ιού είναι κυρίως τα άγρια πτηνά πολλών ειδών.

Τα κλινικά συμπτώματα στα ιπποειδή μπορεί να είναι ανορεξία, κατάπτωση, σπασμοί, αστάθεια στο βάδιμα, αδυναμία κατάποσης, αδυναμία των άκρων (συνήθως πίσω) διαταραχές όρασης – ακοής, κώμα-θάνατος. Πυρετός μπορεί να παρατηρηθεί (όχι σε όλες τις περιπτώσεις).

Όπως επισημαίνει η Νομαρχία, για την πρόληψη της νόσου στα ζώα μπορούν να εφαρμοστούν εντομοκτονίες στις εγκαταστάσεις σταβλισμού ή πέριξ αυτών σε περιοχές που αποτελούν βιοτόπους κουνουπιών και εφαρμογή εντομοαπωθητικών στα ζώα.