Σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του αριθμού των εργαζομένων, συμφωνήθηκε να επεκταθούν οι κλαδικές συμβάσεις με τη δέσμευση πως δεν θα γίνουν απολύσεις, είπε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Κορκίδης είπε  πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα είναι ειδικού καθεστώτος, περιορισμένου χρόνου και η μείωση μισθών δεν θα υπερβαίνει το 12%.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει υπέρβαση της «κόκκινης γραμμής», που είναι η Γενική Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Το τελικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.

Μέσα στο Δεκέμβριο θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την αναμόρφωση των
συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, όπως είπε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Κατά την εισήγησή της η κ. Κατσέλη σημείωσε πως πρέπει να ληφθεί υπόψη «το γεγονός ότι μεγάλες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται ελεγχόμενη ευελιξία στη διαμόρφωση του μισθού, αλλά με όρους που θα αποτρέψουν μια ανεξέλεγκτη εφαρμογή, η οποία θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό, αλλά και στο εισόδημα του εργαζομένου».

«Βρισκόμαστε σε ένα δρόμο που μας δίνει μια αισιοδοξία ότι θα βάλουμε ένα πλαίσιο, στο οποίο θα υπάρχει ανοχή, αν όχι συναίνεση», τόνισε η υπουργός.