Αντισυνταγματική κρίθηκε από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλο, η εισφορα αλληλεγγύης που πληρώνουν οι συνταξιούχοι.

Όπως, όμως, διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, η απόφαση θα ισχύει από την έκδοσή της και μετά και όχι αναδρομικά λόγω του πολύ μεγάλου κόστους για τα ταμεία.

Κατά τον κ. Μητρόπουλο η απόφαση είναι δεσμευτική, αμετάβλητη και ισχύει έναντι πάντων.

Αν είχε αναδρομική ισχύ η απόφαση, σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Mega, το κόστος για την κυβέρνηση θα ήταν της τάξης του 1 δισ. ευρώ «αλλά πλέον είναι λυμένα τα χέρια της κυβέρνησης να την καταργήσει (σ.σ. την εισφορά)».

Ο νόμος που κρίθηκε αντισυνταγματικος προέβλεπε ότι κάθε συνταξιούχος με σύνταξη 1.000-1.500 ευρώ θα κατέβαλε εισφορά 5% μηνιαίως, για ποσά από 1.500-2.000 ευρώ η εισφορά ήταν της τάξης του 10% ανά μήνα, για ποσά από 2.000-2.500 ήταν 15% ανά μήνα και για ποσά μεγαλύτερα των 2.500 ευρώ η εισφορά ήταν 20% το μήνα.

Σχετικά με τη συμφωνία ο κ. Μητρόπουλος εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξή της προσθέτοντας πως «για το είδος και το περιεχόμενό της, η κυβέρνηση μάχεται».