Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τις ελληνικές αρχές να θέσουν τέρμα στις διακρίσεις όσον αφορά τα επαγγελματικά προσόντα των νοσηλευτών και να συμμορφωθούν με τους σχετικούς κοινοτικούς κανόνες.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα παραβιάζει τους κανόνες που αφορούν την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων νοσηλευτών, διότι, όπως τονίζει, απαιτεί από τους Έλληνες νοσηλευτές που απέκτησαν τα επαγγελματικά προσόντα τους σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. να υποβάλουν αίτηση αναγνώρισης των ακαδημαϊκών τίτλων σπουδών τους στην Ελλάδα πριν μπορέσει να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους στο οικείο μητρώο.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτή η τακτική επηρεάζει αρνητικά τόσο τον ελληνικό τομέα της υγείας όσο και τους νοσηλευτές με τα κατάλληλα προσόντα που αναζητούν εργασία στην ίδια τη χώρα τους.

Το αίτημα της Επιτροπής προς την Ελλάδα διατυπώνεται υπό μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Δηλαδή, αν η Ελλάδα δεν απαντήσει ικανοποιητικά εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή τονίζει: «Η ελευθερία εγκατάστασης και η ελευθερία παροχής υπηρεσιών είναι θεμελιώδεις αρχές της εσωτερικής αγοράς της Ε.Ε. Παρέχουν στις επιχειρήσεις και στα πρόσωπα το δικαίωμα να εγκαθίστανται και να αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα οπουδήποτε επιθυμούν στην Ε.Ε. Η αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων στην Ε.Ε. είναι βασική αρχή για τη διευκόλυνση των ελευθεριών αυτών, αλλά και για τη διασφάλιση της ευελιξίας των αγορών εργασίας».

Σε ό,τι αφορά τα προσόντα ορισμένων επαγγελμάτων, όπως του ιατρού, του νοσηλευτή, του οδοντίατρου, της μαίας, του κτηνίατρου, του φαρμακοποιού και του αρχιτέκτονα, η Επιτροπή τονίζει ότι είναι εναρμονισμένα σε επίπεδο Ε.Ε. και, ως εκ τούτου, πρέπει να αναγνωρίζονται αυτομάτως σε κάθε κράτος μέλος. Αυτό σημαίνει ότι οι επαγγελματίες που έχουν αποκτήσει τα προσόντα τους σε κράτος μέλος της Ε.Ε. δικαιούνται να εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. χωρίς να υποβάλλονται σε υπερβολικές και αδικαιολόγητες διοικητικές διατυπώσεις.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία (νόμος 3252/2004) παραβιάζει το άρθρο 4 παράγραφος 1 και το άρθρο 21 παράγραφος 1 της Οδηγίας σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.