Δεκάδες ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά οι πόροι φαίνεται πως κατέληξαν αλλού, βρίσκονται στο στόχαστρο έρευνας του ΣΔΟΕ και των εισαγγελικών αρχών, μετά από αίτημα του OLAF.

Όπως επιβεβαίωσε ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Γιάννης Καπελέρης, από τα Γιάννενα, οι έλεγχοι ξεκίνησαν ύστερα από στοιχεία του οργανισμού OLAF τα οποία θεωρήθηκαν ύποπτα και πραγματοποιείται ταυτόχρονα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ό,τι αφορά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η έρευνα εστιάζεται στις δραστηριότητες του Προέδρου του Τεχνολογικού Πάρκου και Καθηγητή Δημήτρη Φωτιάδη.

Η έρευνα δεν αφορά στις εταιρίες που στεγάζονται στο Τεχνολογικό Πάρκο, όπως έχει αφεθεί να εννοείται, αλλά κυρίως στα ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν και μάλλον οι πόροι τους κατέληξαν σε σκοπούς άλλους από τους προβλεπόμενους.

Όσοι γνωρίζουν εκ των έσω την κατάσταση, κάνουν λόγο για ανθρώπους που πλούτισαν από κονδύλια που προορίζονταν για την έρευνα και την καινοτομία. Έτσι ιδρύθηκαν δεκάδες εταιρίες, με κοινό χαρακτηριστικό τις τεχνολογίες πληροφορικής και την καινοτομία, οι περισσότερες με έδρα την Αθήνα και ορισμένες εξ αυτών να είναι γνωστές από έργα που έχουν αναλάβει στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση φέρονται να έχουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο αλλά και το Μιχαηλίδειο Καρδιολογικό Κέντρο, που έχει έδρα επίσης τα Γιάννενα.

Πηγή: www.epiruspost.gr