Από τα δύσκολα χρόνια της ανέχειας και της ένδειας κατά τη Μικρασιατική καταστροφή, έως την επαγγελματική ανέλιξη και εδραίωση της οικογένειας στη βιομηχανία του γνήσιου χειροποίητου χαλιού, η οικογένεια Εφραίμογλου συνεχίζει αδιάκοπα εδώ και έναν αιώνα το έργο της για τη διάσωση και την εξάπλωση της τέχνης της υψηλής ταπητουργίας. Το όνομα Εφραίμογλου φέρει μια μεγάλη ιστορία και πλέον έχει μετατραπεί σε συνώνυμο με την παραδοσιακή υψηλή ταπητουργία της Ανατολής. 

Μια οικογένεια που έχει μεταφέρει από γενιά σε γενιά τα μυστικά της ποιοτικής ταπητουργίας και συνεχίζει ασίγαστα ακόμα και σήμερα να δημιουργεί προϊόντα για την αποκλειστική ικανοποίηση των πελατών της. Όλη αυτή η πολύτιμη εμπειρία που έχει συλλεχθεί εδώ και δεκαετίες, αποτυπώνεται με εμφατικό τρόπο στα χαλιά της εταιρείας, που αποτελούν πρότυπα προϊόντα της αυθεντικής τεχνοτροπίας της Ανατολής, προσφέροντας μια ασύγκριτη και ασυναγώνιστη ποιότητα κατασκευής. Χειροποίητα και διαχρονικά χαλιά που έχουν την ικανότητα να αναδείξουν κάθε στυλ διακόσμησης και επίπλωσης, ενώνοντας το κλασικό με το μοντέρνο.

Τα πρώτα βήματα της οικογένειας

Μετά τα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής και την τεράστια οδύσσεια του Δημήτρη (Δημητρου) Εφραίμογλου αναζητώντας τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, η μοίρα τον οδήγησε στο νησί της Ύδρας όπου ξεκίνησε να εργάζεται με πάθος σε ένα από τα ταπητουργεία του νησιού. Στη συνέχεια μετοίκησε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, όπου εκεί με σκληρή δουλειά και αυταπάρνηση, δημιούργησε μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά του την πρώτη τους ταπητουργία. Η νεοσύστατη τότε επιχείρηση Εφραίμογλου, αποτελείτο κατά κύριο λόγο από υφάντριες  από τη Σπάρτη της Μικράς Ασίας, οι οποίες κατείχαν τις πανάρχαιες τεχνικές ύφανσης του τόπου καταγωγής τους, δημιουργώντας τα πασίγνωστα σχέδια χαλιών Sparta, τα οποία οι ειδικοί θεωρούν σήμερα ως μοναδικά προϊόντα της ελληνικής κληρονομιάς.

Η πορεία προς την ανάπτυξη και την εδραίωση

Συνεχίζοντας με προσήλωση στην επιβίωση και την ανάπτυξη της επιχείρησής του ο Δημήτρης Εφραίμογλου, κατάφερε να διατηρήσει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και της κακουχίες. Παρόλα τα δεκάδες εμπόδια εκείνος ενίσχυσε το εργοστάσιο παραγωγής του στη Νέα Ιωνία, ενώ επέκτεινε και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και στην υπόλοιπη έκταση της Ελλάδας, με τη μορφή οικοτεχνίας. Μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. η επιχείρηση δραστηριοποιήθηκε και με τις ενέργειες των εισαγωγών, μειώνοντας το κόστος παραγωγής ενώ ταυτόχρονα κρατούσε το προσβάσιμο επίπεδο των τιμών της, χωρίς καμία όμως “έκπτωση” στην ποιότητα.

Στα επόμενα χρόνια ο γιος του Δημητρού, ο Συμεών Εφραίμογλου ανέλαβε την προεδρία της επιχείρησης, ο οποίος με την ευφυΐα του και τη διορατικότητά του ανέπτυξε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της επιχείρησης και την εδραίωσε ως μια από τις κυρίαρχες επιχειρήσεις στο χώρο της ταπητουργίας. Ο γιος του Συμεών, Δημήτρης με τις αδελφές του Έλενα και Μαρία συνεχίζουν  αυτό το σπουδαίο έργο μέχρι και σήμερα, δείχνοντας απαράμιλλο ζήλο και αγάπη για την αυτήν την τόσο ιστορική επιχείρηση, που ακόμα και σήμερα προσπαθεί να διαφοροποιείται και να προσφέρει νέες ιδέες ακολουθώντας τις καινούργιες διεθνείς τάσεις σε χρώματα, σχέδια με διπλές τεχνοτροπίες  κατασκευής, μοντέρνα ή κλασικά αλλά και για την συντήρησή τους με οργανωμένο τμήμα καθαρισμού επισκευών και φύλαξης γνωρίζοντας ως ταπητουργός το DNA κάθε χαλιού.

Σκοπός της εταιρείας Εφραίμογλου

Οι διαδικασίες και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός ποιοτικού χαλιού παραμένουν αμετάβλητα εδώ και αιώνες. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης εταιρείας ταπητουργίας. Η οργάνωση, η προσήλωση και η αληθινή αγάπη για το ποιοτικό χαλί είναι στοιχεία που έχουν παραμείνει αναλλοίωτα όλα αυτά τα χρόνια, από γενιά σε γενιά μέσα στην ίδια την επιχείρηση με δεκάδες βραβεία. Μια επιχείρηση που μαζί με τους συμβούλους πωλήσεων   αντιμετωπίζει το χαλί ως ένα σπουδαίο απόκτημα για κάθε σπίτι και ως μια φανταστική ιδέα για δώρο, το οποίο μεταφέρει μαζί του τις νέες διακοσμητικές τάσεις και  την τέχνη , για να δώσει στο χώρο σας έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και μια έντονη αίσθηση της δικής σας προσωπικότητας με χαλιά μίνιμαλ, ersased, mohamadi, zeigler, μεταξωτά  και άλλα πολλά. Δεν υπάρχει «κακό» χειροποίητο χαλί άλλα «κακή» πώληση.