Επίτιμος διδάκτορας στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες του πανεπιστημίου Fordham της Νέας Υόρκης θα αναγορευτεί ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος.

Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της απονομής ο αρχιεπίσκοπος θα αναπτύξει το θέμα: «Διαδίδοντας το Ευαγγέλιο σε μία πολυθρησκευτική χώρα. Θεολογικοί στοχασμοί για τις άλλες θρησκείες».

Το πανεπιστήμιο Fordham ιδρύθηκε το 1841 από τον Αρχιεπίσκοπο της Νέας Υόρκης αιδεσιμότατο Τζον Χιουζ, στην ομώνυμη περιοχή της Νέας Υόρκης και υπήρξε το πρώτο Ρωμαιοκαθολικό Πανεπιστήμιο στη Βορειοανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Ακολούθησε την εκπαιδευτική παράδοση των Ιησουϊτών που είχε αναπτυχθεί στην Ευρώπη από τον 16ο αιώνα και αναδείχτηκε σε σπουδαίο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, με εξειδίκευση στις Ανθρωπιστικές επιστήμες (Θεολογία, Φιλοσοφία, Ιστορία, Κοινωνιολογία, Εκπαίδευση). Το ίδιο πανεπιστήμιο σήμερα προσελκύει φοιτητές από όλον τον κόσμο και αξιολογείται με υψηλές βαθμολογίες ανάμεσα στα άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια.

Ας σημειωθεί ότι ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών της Ιστορίας των Θρησκευμάτων και επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μέχρι σήμερα έχει λάβει παρόμοιους τιμητικούς τίτλους των Ανθρωπιστικών Επιστημών (Θεολογίας και Φιλοσοφίας) από 17 Πανεπιστήμια σε πολλές χώρες: Ελλάδα, ΗΠΑ, Ρουμανία, Κύπρος, Γεωργία, Αλβανία, Ιταλία.