Διαλλακτικοί έχουν γίνει πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων εξαιτίας της κρίσης όσον αφορά τις
τιμές που σπιτιών που νοικιάζουν.
Και αυτό γιατί φοβούνται ότι αν χάσουν τον ενοικιαστή, δύσκολα θα μπορέσουν να τον αντικαταστήσουν.
Ακόμη και στην κατηγορία γκαρσονιέρες – δυάρια, όπου  λόγω της μεγάλης ζήτησης και της μικρής διαθεσιμότητας τα ενοίκια  διατηρούνται σταθερά παρά την κρίση, τώρα είτε έχουν παγώσει, είτε ακολουθούν πτωτικές τάσεις.

Για παράδειγμα, 50 τ.μ. στου Ζωγράφου που πέρυσι μισθωνόταν προς 440 ευρώ, φέτος ενοικιάζεται προς 400 ευρώ. Επίσης, διαμέρισμα περίπου 80 τ.μ. στου Ζωγράφου ενοικιάζεται φέτος 560 ευρώ τον μήνα έναντι 640 ευρώ πέρυσι (-12,5%). Το ίδιας επιφάνειας ακίνητο στα Άνω Ιλίσια και τη Νέα Σμύρνη μισθώνεται προς 580 ευρώ έναντι 720 ευρώ πέρυσι (-19%), ενώ διατίθεται φθηνότερα περίπου κατά 15% από πέρυσι σε Παγκράτι, Φιλοθέη, Πολιτεία, Άλιμο, κατά 13% σε Καλλιθέα, Π. Ψυχικό και κατά 17% σε Πατήσια και Νέο Κόσμο.

Μετά την ψήφιση του νόμου Κατσέλη, που κάνει πιο εύκολο για έναν έμπορο να σπάσει το συμβόλαιό του πριν από τη λήξη του, οι επαναδιαπραγματεύσεις επιχειρηματιών- ιδιοκτητών για το μίσθωμα έχουν αυξηθεί και τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει κι άλλο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς και πάλι τα ποσοστά αυτά είναι μικρά ώστε να αποτρέψουν τα λουκέτα μπροστά στην πτώση της κατανάλωσης.
Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2009 έως σήμερα οι μειώσεις ανέρχονται σε 20% στις κύριες εμπορικές πιάτσες και σε 30% στις περιφερειακές. Για παράδειγμα στην Ερμού, τα 250 ευρώ του 2009 έχουν γίνει σήμερα 200 ευρώ (-20%) με πτωτική τάση. Στις πιάτσες του Χαλανδρίου, της Νέας Σμύρνης, της Καλλιθέας και της Ν. Ιωνίας τα 150 ευρώ έχουν γίνει 100 ευρώ (33%), ενώ μεγάλη βουτιά καταγράφεται στις δευτερεύουσες περιοχές της Αχαρνών και της Πατησίων (43% και 37% αντίστοιχα).

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.