Το έθιμο της Πρωταπριλιάς

Πώς και από πού άρχισε...


ΕΛΛΑΔΑ
10:03
01/04/2013
Το έθιμο της Πρωταπριλιάς
4
loading

Εσείς θα πείτε ψέματα σήμερα; Η πρωταπριλιά, ημέρα κατά την οποία λέμε, τουλάχιστον οι περισσότεροι, αθώα ψέματα σε φίλους μας για να τους… πειράξουμε καθιερώθηκε ως έθιμο από την Ευρώπη.

Για την πρωταπριλιά υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με το πότε το που αλλά και το πώς δημιουργήθηκε. Επικρατούν όμως δύο…

Η πρώτη εκδοχή λέει ότι το έθιμο άρχισε από τους Κέλτες. Πρόκειται για έναν λαό της βορειοδυτικής Ευρώπης, που λάτρευαν το ψάρεμα, του οποίου η εποχή άρχιζε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και να ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι και αυτοί, όπως προστάζει ο «κώδικας δεοντολογίας» των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πόσα ψάρια είχαν πιάσει. Αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.

Η δεύτερη εκδοχή που θεωρείται βέβαια και πιο βάσιμη ιστορικά, θέλει το πρωταπριλιάτικο ψέμα να έχει αρχίσει από τη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564 η Πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η «1η Απριλίου». Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, Πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.

Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο «θύτης» θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το «θύμα», πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον «θύτη», θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χήρεψει γρήγορα.

Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο «ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή» όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα «αντίμετρα» (αλεξίκανα μέτρα).

Επίσης και ο Έλληνας λαογράφος Γ. Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη «ψευδολογία» παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Παπαδήμος

  Χρόνια πολλά στον Γιώργο Παπανδρέου για το Λεφτά Υπάρχουν.

 2. avatar Παπαδήμος

  Χρόνια πολλά στους διαχρονικούς μας ψεύτες, στους Έλληνες πολιτικούς

 3. avatar Μίχας Νικολολιάκος

  ΕΙΜΕΘΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ, ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΥΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΔΕ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΑΧΥΛΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ. ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΔΕΝ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΥΣ, ΝΑΖΙ, ΔΕ ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΧΙΤΛΕΡ, ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΑ ΑΝΤΕΡΑ ΜΑΣ.

 4. avatar Alex

  Οι πολιτικοί έχουν επεκτείνει τη μέρα της πρωταπλιάς κατά 364 24ωρα κάθε χρόνο. Μια μικρή επιμήκυνση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει