Σε μια τυπική διαδρομή Ομόνοια-Σύνταγμα συναντάς περισσότερους από δέκα ανθρώπους που ζητιανεύουν. Περπατώντας στα στενά της πρωτεύουσας, πέραν των κεντρικών οδών, όλο και κάποιοι θα στέκονται εκεί είτε με το καροτσάκι τους είτε με διάφορα άλλα μέσα και θα ζητούν λεφτά.

Στο τρένο, στη διαδρομή Πειραιάς-Κηφισιά, κάποιοι θα διηγούνται πονεμένες ιστορίες προκειμένου να εξασφαλίσουν λίγα ευρώ ή από την άλλη θα πουλάνε στυλό και χαρτομάντιλα, για να πάνε, όπως λένε, ένα κομμάτι ψωμί στην οικογένειά τους.

Πίσω από τις καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που ζητούν ένα κομμάτι ψωμί, κρύβονται τραγικές φιγούρες. Άνθρωποι που στην πλειοψηφία τους υποφέρουν, άνθρωποι που πρόσφατα έχασαν το σπίτι τους, άνθρωποι που οφείλουν πολλά χρήματα, άνθρωποι που δεν μπορούν να επιβιώσουν πια. Αυτοί αποκαλούνται νεοάστεγοι, όπως άλλωστε τους έχουν ονομάσει μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα τα τελευταία χρόνια.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύει το newsbeast.gr αποτυπώνονται καθημερινές ιστορίες ανθρώπων που κοιμούνται στο δρόμο, ζητιανεύοντας για ένα πιάτο φαγητού.

Παντού… ζητιάνοι
Οδός Πανεπιστημίου, ώρα 11 το πρωί: Ένας ακόμη επαίτης με χαρτόνι στα χέρια δείχνει σε όλους τους περαστικούς «Παρακαλώ, πεινάω!». Κάποιοι τον βοηθούν, κάποιοι αδιαφορούν… Αυτή είναι άλλωστε και η καθημερινή ιστορία με τους ζητιάνους, επαγγελματίες ή μη, του κέντρου της Αθήνας.

Λίγα μέτρα παρακάτω, μία γιαγιά παρακαλεί για φαγητό ή ελάχιστα χρήματα.

Στην πλατεία Κοραή κάποιοι έχουν… φτιάξει το σπίτι τους στο δρόμο. Με τα σεντόνια και τις κουβέρτες τους σε κοινή θέα, παρακαλούν τους περαστικούς για λίγα ευρώ… Είναι άνθρωποι που βρέθηκαν πρόσφατα στο δρόμο, από το πουθενά και τώρα δεν ξέρουν πως να επιβιώσουν…

Όσο πλησιάζει κανείς προς το Σύνταγμα, κάπου κοντά στη συμβολή της Πανεπιστημίου με την Κριεζώτου, από το πρωί κοιμούνται δύο άστεγοι. Τα βράδια γίνονται περισσότεροι. Έχουν πάντα δίπλα τους, κάπου κοντά στο ύψος του προσώπου τους, το οποίο δεν φαίνεται, ένα πλαστικό κυπελλάκι, στο οποίο μπορούν οι περαστικοί να δίνουν λίγα ψιλά. Οι περισσότεροι είναι ξυπόλητοι με σκισμένα ρούχα. Άνθρωποι που κοιμούνται με τρύπιες κουβέρτες…

Κάποιοι ακόμη και με τα μωρά στην αγκαλιά τους ζητούν βοήθεια…

Στα Προπύλαια ένας ακόμη άστεγος έχει βρει καταφύγιο για να εξασφαλίσει λίγες ώρες ύπνου…

Υπάρχουν πάντως και οι επαγγελματίες επαίτες που ζητιανεύουν εξαπατώντας τον κόσμο. Τον τελευταίο καιρό βέβαια οι περισσότεροι είναι άνθρωποι που βρέθηκαν ξαφνικά στο δρόμο. Αυτό λένε και άνθρωποι που ασχολούνται με το θέμα. Και οι στορίες τους; Απλά τραγικές…