Οι δημόσιοι υπάλληλοι σε αριθμούς

Τι δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης


ΕΛΛΑΔΑ
10:58
26/02/2013
Οι δημόσιοι υπάλληλοι σε αριθμούς
14
loading

Σε 667.733 άτομα ανερχόταν το σύνολο του προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού την 1η Οκτωβρίου του 2012, σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από αίτημα του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλου.

Όπως αναλυτικότερα προκύπτει από το έγγραφο που υπογράφει ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, από τους 667.733 υπαλλήλους, οι 571.123 είναι μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου, δικαστικοί λειτουργοί και δημόσιοι λειτουργοί.

Οι 54.646 είναι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι 35.782 είναι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, οι 3.957 υπάλληλοι είναι συμβασιούχοι μίσθωσης έργου, οι 1.171 είναι ωρομίσθιοι και ημερομίσθιοι και οι 1.054 είναι μετακλητοί.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχε καταθέσει από κοινού με τον βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλο, ζητούσε να ενημερωθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ποιος ήταν ο αριθμός των υπαλλήλων της Γενικής Κυβέρνησης ανά κατηγορία κατά την 31.12.2011 και κατά την 1.10.2012.

Ζητούσε επίσης να ενημερωθεί πόσες προσλήψεις υπαλλήλων έχουν γίνει στη Γενική Κυβέρνηση ανά κατηγορία (Μόνιμοι, Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, Συμβασιούχων, Ωρομισθίων, Μετακλητών) από την 1.1.2012 μέχρι σήμερα, γιατί δεν αναρτώνται τα στοιχεία αποχωρήσεων- προσλήψεων στην ιστοσελίδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ποιος είναι ο αριθμός των υπαλλήλων της Γενικής Κυβέρνησης που μισθοδοτούνται με αποφάσεις των δικαστηρίων της χώρας.

Στην έγγραφη απάντησή του ο κ. Μανιτάκης σημειώνει ότι η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου διαθέτει στοιχεία απογεγραμμένων ανά εργασιακή σχέση από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου (Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου). Από το εν λόγω αρχείο πρατίθενται στοιχεία ανά κατηγορία προσωπικού του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού από τον μήνα Φεβρουάριο του 2012 και εντεύθεν, διότι μέχρι τον μήνα αυτόν οι αρμόδιες υπηρεσίες Διοικητικού/ Προσωπικού διενεργούσαν τη συμπλήρωση και επιβεβαίωση των στοιχείων υπηρεσιακής κατάστασης του απογεγραμμένου προσωπικού τους προκειμένου να μπορούν να εξαχθούν από το Μητρώο στοιχεία όχι μόνο για τον αριθμό αλλά και αναλυτικά στοιχεία ανά εργασιακή σχέση απογεγραμμένων.

Στις 29.2.2012, το σύνολο του προσωπικού ήταν 685.309 υπάλληλοι (σ.σ. την 1.10.2012 ήταν 667.733 δηλαδή 17.576 λιγότεροι). Από αυτούς οι μόνιμοι υπάλληλοι του δημοσίου, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δημόσιοι λειτουργοί ανέρχονταν σε 581.349, οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ανέρχονταν σε 54.611, οι ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε 42.729, οι συμβασιούχοι μίσθωσης έργου σε 4.398, οι ωρομίσθιοι/ημερομίσθιοι σε 1.162 και οι μετακλητοί σε 1.060.

Προσλήψεις το 2012

Για τον αριθμό των προσλήψεων στη Γενική Κυβέρνηση ανά κατηγορία από την 1.1.2012 έως την 31.10.2012, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενημερώνει ότι ως προς το τακτικό προσωπικό (Μόνιμοι και ΙΔΑΧ), κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα υπήρξαν 3.793 νέες καταχωρήσεις στη βάση δεδομένων του υπουργείου, 393 καταχωρήσεις για μεταφορές και εντάξεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου από φορείς καθώς και 70 καταχωρήσεις για επαναφορά στην υπηρεσία υπαλλήλων που είχαν προηγουμένως παραιτηθεί προκειμένου να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012.

Συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου

Ως προς το προσωπικό με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου και συμβάσεις μίσθωσης έργου στον τακτικό προϋπολογισμό, από 1.1.2012 έως 31.10.2012 χορηγήθηκαν 29.041 εγκρίσεις. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι μετακλητοί υπάλληλοι.

Εργασία με δικαστικές αποφάσεις

Από το έγγραφο προκύπτει επίσης ότι ο αριθμός των υπηρετούντων τακτικών υπαλλήλων, δηλαδή μονίμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου από 1.1.2012 έως 1.10.2012 που εισήχθησαν με δικαστικές αποφάσεις στην Κεντρική Κυβέρνηση και τους ΟΤΑ ανέρχεται σε 139 τακτικούς υπαλλήλους.

Σχετικά με την ανάρτηση στοιχείων αποχωρήσεων-προσλήψεων από τον Ιούνιο 2012 και εντεύθεν, ο υπουργός ενημερώνει ότι η ανάρτηση των στοιχείων γίνεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου περίπου ένα μήνα μετά τη συλλογή τους και αφού ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διασταυρώσεις.

Τα στοιχεία του υπουργείο Οικονομικών

Στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είχε απαντήσει εγγράφως τον περασμένο Νοέμβριο και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωνε ότι ο αριθμός των νέων εγγραφών προβλέψεων θέσεων υπαλλήλων και η μεταφορά πιστώσεων από το κονδύλι για νέους διορισμούς, για τους φορείς που η μισθοδοσία τους καλύπτεται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό (κυρίως υπουργεία, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και ορισμένα Νομικά Πρόσωπα, όπως Νοσοκομεία και ΑΕΙ) από την 1.1.2012 έως τον Νοέμβριο του 2012, ήταν 1.852 νέες εγγραφές. Από αυτές οι περισσότερες ήταν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη (580 νέες εγγραφές), στο υπουργείο Οικονομικών (577), στο υπουργείο Δικαιοσύνης (281) και στο υπουργείο Παιδείας (273).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Πολέμαρχος

  Υπάρχουν πολλές ελλείψεις στην υγεία, στην παιδεία και γενικότερα μία ανοργάνωτη κατάσταση στις εκάστοτε υπηρεσίες. Όσον αφορά τον μύθο περί διογκωμένου δημόσιου είναι κάτω του μέσου όρου του αντίστοιχου ευρωπαϊκών κρατών. Χρειάζεται εξορθολογισμός στο δημόσιο και όπου υπάρχουν κενά να καλυφθούν και όχι να κλείνουν νοσοκομεία. Το ξέρετε ότι για όλη την Αττική αντιστοιχεί ένα ασθενοφόρο ανά 75.000 κατοίκους; Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να τιμωρηθούν οι επίορκοι, οι πραγματικοί και όχι σε όσους εκκρεμούν υποθέσεις προς εκδίκαση να μπαίνουν αυτομάτως στην black list!

 2. avatar Βασίλειος ο Β’

  Πολλοί είναι.Πρέπει να μειωθούν άμεσα και να μην πληρώνουμε ένα σωρό φόρους για τους χαραμοφάιδες Πασόκους.

 3. avatar Κομμουνιστης

  μονο απο τις αποχωρησεις για συνταξει και τις απολυσεις συμβασιουχων οι στοχοι του μνημονιου για τη μειωση του δημοσιου οχι μονο θα επιτευχθουν αλλα και θα ξεπεραστουν... λογικα αυτοι που θα απολυθουν θα ειναι οι αοριστου χρονου..

  1. avatar giannis

   Το λογικό είναι να απολυθούν αυτοί που δεν παράγουν . Τον πολίτη τον ενδιαφέρει ο Δημόσιος υπάλληλος να είναι παραγωγικός και τίμιος και όχι αν είναι μόνιμος ,αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

  2. avatar Gabriel

   @Κομμουνιστης
   Προφανώς αγνοείς κάτι που ονομάζεται ευρύτερος δημόσιος τομέας που φυσικά δεν συμπεριλαμβάνεται μέσα στο παραπάνω άρθρο...
   Άραγε όλοι αυτοί οι υπάλληλοι που ανήκουν και δουλεύουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα από ποιον πληρώνονται?
   Αν για παράδειγμα πει κάποιος πως υπάρχουν 3000 φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με 50 εργαζόμενους στον καθένα, αυτόματα έχεις 150.000 παραπάνω δημόσιους υπάλλήλους που δεν φαίνονται πουθενά σε καμία απογραφή και σε κανένα άρθρο αλλά παράλληλα που πληρώνονται από το σπάταλο ελληνικό κράτος...
   Ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί κατακόρυφα αν για παράδειγμα αυξηθεί είτε ο αριθμός αυτών των φορέων είτε ο αριθμός των εργαζομένων που δουλευουν σε κάθε μία... Κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι αυτοί οι φορείς και φυσικά κανένας δεν ξέρει πόσοι εργαζόμενοι υπάρχουν μέσα σε αυτούς...

   1. avatar Κομμουνιστης

    στην απογραφη μπηκαν ΟΛΟΙ οσοι μισθοδοτουνται απο το δημοσιο προυπολογισμο γαβριηλ. ΟΛΟΙ. οταν λεμε ολοι εννουμε ΟΛΟΙ. και ηταν καλο αυτο που εγινε γιατι γκρεμιστηκε ο μυθος και η καραμελα που πιπιλιζαν καποιοι για 1 και 2 και 3 εκατομυρια δημοσιους υπαλληλους. Εξαιρεθηκαν μονο οι των δεκο οι οποιοι φυσικα δεν επιβαρυνουν ουτε με μια δεκαρα το προυπολογισμο. Ακομα και οι ζημιογονες δεκο δανειζονταν συνηθως για να πληρωσουν μισθους... Ο αριθμος αυτος αντιστιχοι στον πραγματικο αριθμο των δημοσιων υπαλληλων. Το αν ειναι πολλοι ή λιγοι ειναι αλλο θεμα.

    1. avatar Gabriel

     @Κομμουνιστης
     Ξαναψάξε ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπήκαν στην απογραφή...
     Θα εκπλαγείς με το αποτέλεσμα...
     Τώρα αν η Αλέκα σου είπε εσένα πως απογράφηκαν όλοι, τότε προφανώς δεν μπορώ να τα βάλω με την πλύση εγκεφάλου που έχεις δεχτεί...

  3. avatar thois

   απλως απο τις απολυσεις των δημ υπ. δεν κερδιζουν κατι σε ποσα η σε μειωση δαπανων...δεν φταινε για ολα οι δημ. υπαλ.
   ειναιπροπαγανδα για να υπαρχει διχονοια στον κοσμο

   1. avatar Κομμουνιστης

    δεν ειναι προπαγανδα μονο για διχονοια. εξυπηρετει και αλλους σκοπους. Δεκαρα δε δινουν για τη χοντρη τη θεια ππισω απο το γκισε στο ικα. τον ιδιωτικο τομεα πρεπει να χτυπησουν. αυτος αλλωστε ηταν ο στοχος τους απο την αρχη της κρισης. Διαλυοντας το τελευταιο καστρο που υπαρχει στα εργασιακα αντιλαμβανεσαι τι εχει να επακολουθησει στον ιδιωτικο τομεα. και οι μειωσεις οταν εγιναν στους μισθους του δημοσιου και καποιοι κομπλεξικοι πανηγυριζαν για δικαιοσυνη μετα εφαγαν το αγγουρακι που καπακι ανακοινωθηκαν οι μειωσεις στον ιδιωτικο τομεα...

   2. avatar Κομμουνιστης

    οι απολυσεις δημοσιων υπαλληλων εχουν να κανουν περισσοτερο με μικροπολιτικα παιχνιδια και με τα εργασιακα γενικα στην ελλαδα. απολυωντας δημοσιους υπαλληλους θα δειξουν σε ολη την αγορα τις \"προθεσεις\" τους στα εργασιακα. πλεον δεν θα εξυπηρετησει σε τιποτα δημοσιονομικα να απολυσουν εφοσον για καθε ευρω που κοβουν πλεον οι απωλειες σε εσοδα ειναι μεγαλυτερες απο οποιο οφελος υπαρξει. συμφωνα με τον σωστο αυτη τη φορα πολλαπλασιαστη του ΔΝΤ για καθε ευρω που κοβουν χανουν μεχρι και 1.7 ευρω σε εσοδα. οι απολυσεις λοιπον εχουν να κανουν πιο πολλοι με διοικητικους πολιτικους και εργασιακους λογους παρα με οικονομικους

 4. avatar daidalos

  Τώρα υπάρχουν οι τρίπλοι/τετραπλοί επειδή απλά επι χούντας δεν γινόντουσαν εκλογές οπότε δεν υπήρχε το αλισβερίσι του σε διορίζω με ψηφίζεις

 5. avatar Βασίλειος ο Β’

  Ε τότε δεν υπήρχαν οι υπολογιστές!!!!

 6. avatar Κομμουνιστης

  ποσα νοσοκομεια ποσα νησια ποσους πυροσβεστες ποσο στρατο ποσα σχολεια σε νησια ποσο λιμενικο ειχες τοτε ομως...

 7. avatar Papalangi

  Φοβερό επιχείρημα και η γιαγιά μου στην κατοχή δεν είχε να φάει, άντε ρε νούμερο

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει