Επικαλούμενοι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής, οι δάσκαλοι κάνουν λόγο για «περαιτέρω υποβάθμιση του κρίσιμου αυτού τομέα» της εκπαίδευσης και καλούν το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη διαγωνισμού ΑΣΕΠ για τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών αυτής της ειδικότητας.

«Οι προσλήψεις των αναπληρωτών ειδικής αγωγής μειώθηκαν φέτος κατά 30%, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση του αριθμού προσλήψεων την επόμενη χρονιά σχολική χρονιά» τονίζει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), σε επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο και τον υφυπουργό Θ. Παπαθεοδώρου για το άρθρο 39 στο σχέδιο νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελμάτων Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις», που συμπεριλαμβάνει ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ειδικών σχολείων.

Η ΔΟΕ αναφέρει, επίσης, ότι η υποχρηματοδότηση πλήττει ευθέως την Ειδική Αγωγή, σημειώνοντας ότι τα ειδικά σχολεία έχουν σοβαρά προβλήματα με τις μεταφορές, ενώ μένουν αβοήθητα τα εκατοντάδες παιδιά που χρειάζονται παράλληλη στήριξη.

Οι δάσκαλοι υποστηρίζουν ότι με τις διατάξεις του άρθρου 39 «προωθείται η περαιτέρω υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής», καθώς «ουσιαστικά προχωρεί η κατάργηση της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής, υποβαθμίζεται ο ρόλος των Κέντρων Διάγνωσης και υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ), ο θεσμός των τμημάτων ένταξης, αλλά και ο θεσμός της παράλληλης στήριξης, κλπ.».

Επίσης, ανησυχούν για τον κίνδυνο να εισέλθουν -όπως λένε- οι ιδιώτες σε βασικές λειτουργίες, αφού οι δημόσιοι φορείς δεν θα είναι σε θέση να παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες.

Για όλα αυτά η ΔΟΕ ζητεί από το υπουργείο Παιδείας να μην προωθήσει για ψήφιση τις σχετικές διατάξεις, αλλά να αρχίσει ουσιαστικό διάλογο για τον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.