Πρόγραμμα κατάρτισης ΛΑΕΚ του έτους 2012, προκηρύσσει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) με στόχο να διευρυνθούν οι ευκαιρίες κατάρτισης των εργαζομένων στις μικρές επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από φορείς εκπροσώπησης των εργοδοτών και επιστημονικούς συλλόγους, ενώ απευθύνεται σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που απασχολούν 1-25 άτομα.

Στο πρόγραμμα κατάρτισης μπορούν να συμμετέχουν και ανεξάρτητοι εργαζόμενοι των οποίων οι εργοδότες δεν καλύπτονται από φορείς εκπροσώπησης εργοδοτών ή δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους μέσω του φορέα εκπροσώπησης του κλάδου τους.

Επίσης εργαζόμενοι, που το αντικείμενο απασχόλησής τους δεν τους επιτρέπει να έχουν σταθερό εργοδότη, υπό τον όρο ότι καταβάλλεται γι΄αυτούς η εργοδοτική εισφορά ΛΑΕΚ.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού ανέρχεται σε ποσό ύψους 25 εκατ. ευρώ και βαρύνει τον προϋπολογισμό του Λογαριασμού για την Aπασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ).

Πρόκειται για λογαριασμό που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ και τα έσοδα του οποίου προέρχονται από μέρος των εργοδοτικών εισφορών (0,45%) που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις στο ΙΚΑ. Κάθε χρόνο ο ΟΑΕΔ καταρτίζει το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Εργαζομένων, μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εισπράξουν, μέσω της κατάρτισης, την εισφορά που έχουν καταβάλλει.