Ρεπορτάζ με θέμα τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα φιλοξενείται στην ηλεκτρονική σελίδα του BBC, στο οποίο γίνεται αναφορά στο Άγιον Όρος, τη Χαλκιδική, αλλά και την επένδυση του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ.

«Η Ελλάδα μπορεί να μοιάζει με τον άρρωστο άντρα της Ευρώπης για τους εταίρους της Ευρωζώνης, αλλά στους πλούσιους Ρώσους εξακολουθεί να προσφέρει πολλές χάρες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, όπου γίνεται ειδική αναφορά στην παραλία Ζέπκο, η οποί α χαρακτηρίζεται ως «ειδυλλιακή και ανεκμετάλλευτη περιοχή στην ανατολική γωνιά της Χαλκιδικής, της ευλογημένης χερσονήσου της βόρειας Ελλάδας».

Επισημαίνεται, μάλιστα, πως οι ιδιοκτήτες εκτάσεων στην Ζέπκο, κυρίως συνταξιούχοι στρατιωτικοί, ξεκίνησαν να ψάχνουν αγοραστές δύο ρωσικές εταιρείες κατέθεσαν προσφορά.

Σε μια εποχή όπου τα ξένα και εγχώρια κεφάλαια φεύγουν από την Ελλάδα, εταιρείες από την Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη υπέβαλαν προσφορές ύψους 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποκτήσουν γη και να μετατρέψουν την περιοχή σε θέρετρο πολυτελείας. Οι αξιωματικοί θα μπορούσαν να βάλουν στην τσέπη τους 40 εκατ. ευρώ για τη γη μόνο αν η συμφωνία προχωρήσει.

Οι ρωσικές επενδύσεις – ξενοδοχεία, γαλακτοκομεία, λιμάνια και υποδομές ενέργειας – στη βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Χαλκιδική παρέχουν σημαντικά οφέλη σε μια περιοχή που επλήγη από την οικονομική κρίση.

Το BBC φιλοξενεί τις δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιου, ο οποίος σχολίασε σχετικά: «Η Ορθοδοξία και το Άγιο Όρος, οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, η εγγύτητα της Θεσσαλονίκης και η μακρόχρονη παρουσία των Ελλήνων του Πόντου στη Ρωσία, όλα αυτά συμβάλλουν σε αυτή την τάση». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ρώσοι δεν είναι εύκολοι διαπραγματευτές. «Ξέρουν ότι η αγορά είναι σε ύφεση και ως εκ τούτου ζητούν εκπτώσεις 30% σε ό,τι προσελκύει το ενδιαφέρον τους», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν λείπει, επίσης, και η αναφορά στην επένδυση του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ. Το BBC φιλοξενεί τις δηλώσεις του επιχειρηματία ο οποίος ανέφερε τον προηγούμενο μήνα, ότι «η Ελλάδα έχει μόνο να δώσει το πράσινο φως και για να προσελκύσει τα ρωσικά χρήματα».