Σε 24ωρη γενική απεργία προχωρούν σήμερα  ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ημέρα έναρξης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:00 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως. 

«Οι δράσεις και οι αγώνες των συνδικάτων θα συνεχιστούν και θα ενταθούν με κάθε τρόπο και μέσο, εφόσον η κυβέρνηση και η τρόικα επιμείνουν στην κατάθεση και ψήφιση των βάρβαρων αυτών μέτρων ισοπέδωσης κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος των εργαζομένων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η επιμονή και η δογματική εμμονή σε αυτή τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική από το διευθυντήριο των Βρυξελλών σπέρνει φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία και διευρύνει τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης. Στοχεύει κυρίως στην υποταγή των εργαζομένων και των λαών στους τραπεζίτες και στα ισχυρά οικονομικά κέντρα και γι’ αυτό συναντά την καθολική αντίδραση των πολιτών», τονίζει η ανακοίνωση.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, οι τραπεζοϋπάλληλοι και οι ιδιοκτήτες φορτηγών εμπορευματικών μεταφορών.

Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν σήμερα και οι γιατροί, δικηγόροι, δικαστικοί επιμελητές, μηχανικοί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι.

Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τους εμπόρους να κλείσουν τα καταστήματά τους συμμετέχοντας στη γενική απεργία ενώ η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδος καλεί τους περιπτερούχους να κρατήσουν κλειστά τα περίπτερα.

Με τετράωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 συμμετέχουν στην απεργία οι δημοσιογράφοι.

Σε 24ωρη απεργία προχωρεί και η ΟΛΜΕ με τους καθηγητές να δίνουν ραντεβού στις 11:00 στο Πολυτεχνείο.

Σε ό,τι αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά οι εργαζόμενοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις ως εξής:

Tο μετρό, ο ΗΣΑΠ και το τραμ δεν θα λειτουργήσουν από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9 το πρωί.

Τα τρόλεϊ θα τραβήξουν χειρόφρενο καθ’ όλο το 24ωρο.

Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ.

Οι εργαζόμενοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του προαστιακού δεν θα εκτελούν κανένα δρομολόγιο με αποτέλεσμα το μετρό να φτάνει μέχρι το σταθμό της Δουκίσσης Πλακεντίας.

Προβλήματα αναμένεται να συναντήσουν σήμερα, κατά τις μετακινήσεις τους, οι Θεσσαλονικείς, λόγω των στάσεων εργασίας που ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, συμμετέχοντας στην απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το Συνδικάτο Εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει σε στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 π.μ. και από τις 8 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας. Τα πρώτα πρωινά δρομολόγια των γραμμών, θα πραγματοποιηθούν σταδιακά μετά τις 9 π.μ. και έως τις 9.30 π.μ. αναλόγως της αποστάσεως των αφετηριών και τερμάτων από τα αμαξοστάσια.

Χειρόφρενο σηκώνουν από τις 8 έως τις 5 το απόγευμα και τα ταξί σε όλη τη χώρα ενώ οι αυτοκινητιστές της Θεσσαλονίκης θα απεργήσουν όλο το 24ωρο.

Προβλήματα αναμένονται και στις πτήσεις καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα κάνουν στάση εργασίας από τις 10 το πρωί ως τη 1 μετά το μεσημέρι.

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία, καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας αποφάσισε τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία.