Ο υπουργός Υγείας, Διατροφής και Άθλησης, Α. Λοβέρδος, επισκέφτηκε σήμερα το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και ζήτησε από το διοικητή του νοσοκομείου, Γεώργιο Βέργουλα ένα τεχνικά εφαρμόσιμο υπόμνημα με βάση τον τρόπο λειτουργίας του φαρμακείου του νοσοκομείου, το οποίο κατάφερε να κρατήσει χαμηλά τις φαρμακευτικές δαπάνες.

Ο κ. Λοβέρδος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο ΑΧΕΠΑ πληροφορήθηκε από τη διευθύντρια του νοσοκομειακού φαρμακείου και πρόεδρο της επιτροπής φαρμάκων του νοσηλευτικού ιδρύματος, Αλίκη Τσακάλου, ότι η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών επιτεύχθηκε αφενός με τη χρήση αντιγράφων φαρμάκων που έχουν την ίδια δραστική ουσία με τα πρωτότυπα αλλά χαμηλότερη τιμή και αφετέρου με τη διαπραγμάτευση της τιμής. Η κ. Τσακάλου τόνισε ότι στο ΑΧΕΠΑ από το 2004 μέχρι σήμερα οι φαρμακευτικές δαπάνες αυξήθηκαν μόνο σε ποσοστό 15% , ενώ στα αντίστοιχα μεγάλα νοσοκομεία η αύξηση ήταν της τάξης του 150%. Το 2009 ο κύκλος εργασιών στο φαρμακείο του ΑΧΕΠΑ ανήλθε στα 32 εκατομμύρια ευρώ και φέτος αναμένεται να είναι μικρότερος λόγω της μείωσης της τιμής των φαρμάκων, ενώ σε άλλα νοσοκομεία ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε το φαρμακείο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ ως πρότυπο για όλα τα νοσοκομεία της χώρας και πρόσθεσε ότι και το υπουργείο βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με το ΑΧΕΠΑ επιδιώκοντας τη χρήση φτηνότερων φαρμάκων και την κατοχύρωση της χρήσης της δραστικής ουσίας.

Ο κ. Λοβέρδος επισκέφτηκε ασθενή στην Α’ Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, στην οποία το ΙΚΑ αρνήθηκε τη χορήγηση αναπηρικού αμαξιδίου και υποσχέθηκε να φροντίσει για την επίλυση του προβλήματος.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια, ο κ. Λοβέρδος ενημερώθηκε από το διοικητή του ΑΧΕΠΑ σχετικά με το έργο της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται στα τέλη Σεπτεμβρίου με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τα τρία χρόνια. Η νέα πτέρυγα θα έχει έκταση 6000 τετραγωνικών μέτρων και θα δώσει τέλος στην άναρχη κατανομή των κλινικών. Ο κ. Βέργουλας ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να υπογράψει άμεσα την απόφαση για την έναρξη της υλοποίησης του έργου.

Ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ ενημέρωσε το κ. Λοβέρδο σχετικά με τον μαγνητικό τομογράφο του νοσοκομείου, ο οποίος βρίσκεται εκτός λειτουργίας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάγκη εγκατάστασης δεύτερου γραμμικού επιταχυντή στο τμήμα ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας του νοσοκομείου.