Σε αγώνα δρόμου για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών επιδίδεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που προσανατολίζεται και σε περικοπές σε επιδόματα και εφάπαξ.

Τα εφάπαξ που καταβάλλονται σε ασφαλισμένους 21 ταμείων οδεύουν προς μείωση μεταξύ 10% και 40%, ενώ εξετάζονται κλιμακωτές περικοπές, με εισοδηματικά κριτήρια, σε κοινωνικά επιδόματα πλην του επιδόματος ανεργίας και του ΕΚΑΣ -με διαχωρισμό, και ανάλογο «ψαλίδι», σε ανταποδοτικά και μη επιδόματα.

Σύμφωνα με Τα Νέα, εφάπαξ σε ασφαλισμένους ταμείων που αφορούν όχι μόνο το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, οδηγούνται σε «κούρεμα» από 10% έως 40% -η κίνηση αφορά εφάπαξ μεγαλύτερα σε σχέση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

Μεγάλο μαχαίρι θα μπει στα κοινωνικά επιδόματα με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 3 δισ. ευρώ.

Στο μικροσκόπιο θα μπουν συνολικά 89 επιδόματα και παροχές που εκτείνονται από τις συντάξεις γήρατος σε ανασφάλιστους που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ έως τις ειδικές παροχές του ΟΑΕΔ και τα κουπόνια για αγορά βιβλίων και ψυχαγωγία του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.

Το ύψος των περικοπών θα καθοριστεί ανά Ταμείο. Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους οι μειώσεις που αναμένονται θα κυμανθούν από 15% ως και 22%.

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο εφάπαξ να λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν εργαστεί τουλάχιστον 25 έτη, ενώ όσοι έχουν εργαστεί από 12 ως και 25 έτη να λαμβάνουν αντί εφάπαξ τις εισφορές που έχουν καταβάλει εντόκως.

Επιστροφή των εισφορών εξετάζεται και για όσους έχουν εργαστεί από 6 ως και 12 χρόνια, αλλά άτοκα και σε ποσοστό 70%.

Τα Ταμεία που είναι στο κόκκινο

Εταιρειών μετάλλου
Εταιρειών τσιμέντου
Προσωπικού ιπποδρομιών
Ξενοδοχοϋπαλλήλων
Φαρμακευτικών εργασιών
Δημοσίων υπαλλήλων
Υπαλλήλων ΝΠΔΔ
Κληρικών
Προσωπικού Τ. Νομικών
Δημ/κών-Κοινωτικών υπαλλήλων
Εφημεριδοπωλών και υπαλλήλων πρακτορείων Αθηνών
ΤΑΠ-ΔΕΗ
ΕΡΤ-Τουρισμού
πρ. Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας
Μηχανικών Δημοσίων Εργων
Δικηγόρων Αθηνών
Εργοληπτών δημ. έργων
Αστυνομικών
Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεως
Υπαλλήλων ΙΚΑ

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.