Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο

Τι προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζονται τα αρμόδια υπουργεία


ΕΛΛΑΔΑ
11:18
01/03/2012
Σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο
7
loading

Στη ριζική αναδιάρθρωση των βασικών δομών του Δημοσίου, με σαρωτικές καταργήσεις δεκάδων διευθύνσεων, που αφορούν στα οικονομικά και στη διαχείριση του προσωπικού, προχωρά η κυβέρνηση.

Το βασικό σχέδιο, που επεξεργάζεται η ομάδα τεχνοκρατών των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προβλέπει τη μαζική κατάργηση όλων των σχετικών διευθύνσεων και την ενοποίησή τους σε δύο κεντρικές, οι οποίες και θα εποπτεύουν σχεδόν όλο το δημόσιο τομέα ! Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Σήμερα, σε κάθε ένα από τα 15 υφιστάμενα υπουργεία, λειτουργούν ξεχωριστές οικονομικές διευθύνσεις και ξεχωριστές διευθύνσεις προσωπικού. Μάλιστα, σε υπουργεία, που εποπτεύουν πάνω από ένα τομέα - όπως για παράδειγμα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής-, υπάρχουν από τρεις τέτοιες διευθύνσεις.

Το πλάνο προβλέπει την κατάργηση όλων αυτών των διευθύνσεων, κάθε μία από τις οποίες λειτουργεί με ουκ ολίγους υπαλλήλους (ξεχωριστό διευθυντή, υποδιευθυντή, προϊσταμένους, τμηματάρχες, γραμματείς και διοικητικό προσωπικό), και την ενσωμάτωσή τους σε δύο κεντρικές: δηλαδή, μία διεύθυνση προσωπικού και μία οικονομική διεύθυνση για όλο το Δημόσιο.

Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι επιτυγχάνονται δύο στόχοι:

-Και η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων (οι εισηγητές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι αυτό θα συμβάλλει στην κάλυψη μεγάλου μέρους του στόχου των 150.000 υπαλλήλων)

-Και η δραστική περικοπή δαπανών και σπατάλης στο Δημόσιο, αφού έτσι θα δημιουργηθούν σημαντικές οικονομίες κλίμακας (χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, αλλά και καλύτερος έλεγχος, αφού θα γίνεται κεντρικά)

Πότε μπορεί να υλοποιηθεί πλήρως αυτό το σχέδιο;

Έως τα μέσα ή τα τέλη της επόμενης χρονιάς, αφού είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα η ενοποίηση των λειτουργικών συστημάτων των συγκεκριμένων διευθύνσεων και η ενσωμάτωση όλων των απαραίτητων στοιχείων σε δύο κεντρικές μονάδες.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Δημήτρης

  Νιός ήμουνα καί γέρασα περιμένοντας να μπεί τάξη στο δημόσιο.....Κάτι σαν τις Ε.Ο. που τις φτιάχνουν 30 χρόνια καί τις έχουμε πληρώσει 30 φορές την καθεμία..

 2. avatar s.deligiannis

  θα ήταν ωραίο αν δεν γινόταν για να απολύσουν πάλι . κρίμα ο κόσμος που χάνει τις δουλείς τους !!!!!!!!!!

 3. avatar Panagiotis Doukas

  Το ΠΑΣΟΚ ρημαζει τα σπλαχνα του

 4. avatar Tsouxtra

  Για πάρα πολλά χρόνια το δημόσιο ήταν τόπος αναπαύσεως των ψηφοφόρων του ενός ή του άλλου κόμματος. Πως θ' αλλάξει αυτό ? Οι επαγγελματίες συνδικαλάριοι είναι ήδη σε θέση μάχης... Δεν περιμένω τίποτα ! Μακάρι να διαψευστώ.

 5. avatar ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΟ

  Άντε να δούμε..

 6. avatar pp

  Καλά, ας έρθει το τέλος της επόμενης χρονιάς, ας ζούμε όλοι, ας έχουμε επιβιώσει ως έθνος δηλαδή, και θα δούμε αν θα έχει γίνει έστω κι ένα βήμα προς την κατεύθυνση του κράτους !

 7. avatar hountalas

  Αντε να δούμε πότε θα γίνουν σε αυτή τη χώρα τα αυτονόητα...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει