Δραματική μείωση της διασποράς μικροβίων και μηδενικές λοιμώξεις υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου η επίπτωση από klebsiella τύπου KPC έχει μειωθεί στο ελάχιστο (0,1 περιπτώσεις /1.000 ασθενείς -ημέρες, στοιχεία 2011), αναφέρει ανακοίνωση-απάντηση του νοσοκομείου σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, με τίτλο: «Greek Doctors Βattle Hospital Superbug». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, ασθενείς με λευχαιμία έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο, αφού προσβλήθηκαν από το πολυανθεκτικό μικρόβιο Klebsiella.

Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου γίνεται λόγος για παραποίηση πληροφοριών και επισημαίνεται ότι στην Αιματολογική Κλινική, για την οποία γίνεται αναφορά στο δημοσίευμα, «τους τελευταίους μήνες, μετά από ενίσχυση των μέτρων υγιεινής, όχι μόνο δεν έχει παρατηρηθεί λοίμωξη από τέτοια μικρόβια, αλλά ούτε καν νέος αποικισμός».

«Η Ελλάδα- αναφέρει ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)- ανήκει στις πρωτοπόρες χώρες με σημαντική δραστηριότητα στην αναγνώριση και μελέτη αυτών των μικροβίων. Αντί να τονιστεί η προσπάθεια αναγνώρισης, καταγραφής και καταπολέμησης του προβλήματος, τονίζεται το ίδιο το πρόβλημα ως υπερμεγέθες και δυσβάστακτο, τη στιγμή που παρόμοια καταγραφή είναι ελλιπής σε πολλές από τις προηγμένες χώρες».

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), υπογραμμίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, συντονίζει παρόμοιες προσπάθειες καταγραφής, ώστε να διαπιστωθεί το πραγματικό μέγεθος του φαινομένου σε όλη την Ευρώπη «και να μην γίνονται άδικες συγκρίσεις εις βάρος της Ελλάδας».

Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου διευκρινίζεται επίσης:

«Οι λοιμώξεις από πολυανθεκτικά Gram αρνητικά μικρόβια, και πιο συγκεκριμένα από την Klebsiella, τύπου KPC, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που έχει πλήξει μεταξύ άλλων χωρών και τη χώρα μας. Αρχικά τα μικρόβια αυτά εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ, στη συνέχεια στο Ισραήλ, στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής είναι σημαντικό για την σύγχρονη Δημόσια Υγεία».

«Αντίθετα με τα αναγραφόμενα στο άρθρο, η λοίμωξη από τα συγκεκριμένα παθογόνα αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τις περισσότερες χώρες με οργανωμένη τριτοβάθμια περίθαλψη. Λοιμώξεις από τα εν λόγω μικρόβια παρατηρούνται σε βαρέως πάσχοντες με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα που έχουν ούτως ή άλλως σημαντική θνητότητα» σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τις υγειονομικές περιφέρειες και τα νοσοκομεία όλης της χώρας, εφαρμόζουν από το 2011 Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που στοχεύει στη συστηματική καταγραφή των ανθεκτικών μικροβίων και στην ενίσχυση της εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων για τον έλεγχό τους.

Όπως, τέλος, αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου, επιστήμονες του «Λαϊκού» κλήθηκαν στο Συνέδριο Interscience Conference on Antimicrobiol Agents and Chemotherapy (Chicago 2011), να παρουσιάσουν τον επιτυχή τρόπο με τον οποίο κατάφεραν να περιορίσουν στο ελάχιστο τις λοιμώξεις και τη διασπορά του εν λόγω μικροβίου.