Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή εθελοντών προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που μαίνεται στα Κύθηρα από την Παρασκευή.

Το μεγαλύτερο μέρος του πύρινου μετώπου στα Κύθηρα έχει οριοθετηθεί και σε εξέλιξη παραμένει το μέτωπο στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού προς την Ιερά Μονή Μυρτιδίων, χωρίς όμως να κινδυνεύει το μοναστήρι σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

Όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης ανασυντάσσονται για να στρέψουν τις προσπάθειες στην οριοθέτηση και αυτού του μετώπου της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται πως η μονή έχει εκκενωθεί, για προληπτικούς λόγους, από μοναχές και προσκυνητές, επειδή οι φλόγες της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται για τρίτη ημέρα στα Κύθηρα, πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο.

Μόλις νύχτωσε, αποχώρησαν τα εναέρια μέσα, ενώ έπεσαν οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στο νησί.

Στο νησί επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα και πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου πρόκειται για δύσκολη πυρκαγιά, η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα με την αποστολή επίγειων δυνάμεων και όλων των εναέριων μέσων. «Οι δυσκολίες δημιούργησαν πολλά προβλήματα στην κατάσβεση. Οι πυροσβέστες υπερέβαλαν των δυνάμεών τους, πιστεύουμε ότι με την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων τη νύχτα θα έχουμε ένα ευτυχές αποτέλεσμα. Το μέτωπο που μας απασχολεί περισσότερο είναι κοντά στη Μονή». Η νύχτα δεν θα είναι το ίδιο δύσκολη με τα προηγούμενα βράδια, εκτίμησε.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε τέτοιες καταστάσεις χρειάζεται να έχουν δημιουργηθεί τα προληπτικά βήματα που σε συνδυασμό με την κεντρική διοίκηση να έχουμε τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων δυνάμεων» σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Μας απασχολεί η επόμενη ημέρα, θα τα εκτιμήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Πρέπει να κηρυχθούν οι εκτάσεις αναδασωτέες άμεσα» πρόσθεσε.

Για βιβλική καταστροφή και τεράστια οικολογική καταστροφή έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χατζηπέρος. «Σε ορισμένες περιοχές, εκεί που μαίνεται η πυρκαγιά, προβλήματα ηλεκτροδότησης. Μας περιμένει μία πολύ δύσκολη νύχτα. Οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.