Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για το νέο Κανονισμό Καθαριότητας-Ανακύκλωσης του Δήμου Βόλου, έπειτα από ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Το σχέδιο του Κανονισμού έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου, όπου οι πολίτες μπορούν να διατυπώνουν ηλεκτρονικά τις απόψεις, προτάσεις και παρατηρήσεις τους. Μάλιστα, την ερχόμενη Παρασκευή, ο Κανονισμός θα τεθεί για γνωμοδότηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και στη συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση.

Με τον Κανονισμό, όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Βόλου, καθορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του Δήμου και των δημοτών όσον αφορά την τήρηση τις καθαριότητας τις πόλης, τη διασφάλιση τις δημόσιας υγείας, την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων-στερεών αποβλήτων, τη διαρκή αναβάθμιση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος.

Επίσης, στον Κανονισμό περιγράφονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των πεζών, των υπευθύνων για τα δημοτικά (αστικά) απορρίμματα, των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των εμπορικών καταστημάτων και επιχειρήσεων σχετικά με την καθαριότητα ειδικών χώρων (στεγασμένων και μη), δημοτικών χώρων που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις και οικοπέδων, την υπαίθρια αποθήκευση υλικών, την παράνομη διαφήμιση και ρύπανση από αφίσες και συνθήματα, την παράνομη στάθμευση, τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, τη μεταφορά και φορτοεκφόρτωση αντικειμένων, τα κατοικίδια ζώα κ.ά.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Βόλου, οι διατάξεις του νέου Κανονισμού δεν θίγουν, δεν υποκαθιστούν και δεν αντικαθιστούν τις ισχύουσες διατάξεις τις κείμενης νομοθεσίας και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή. Η παράβασή τους, ωστόσο, τιμωρείται με την επιβολή συγκεκριμένων προστίμων.