Όταν ένα ζευγάρι προχωρήσει σε συγκατοίκηση, λένε συνήθως «συγχαρητήρια» και στους δυο.

Εσύ και η κοπέλα σου αποφασίσατε λοιπόν να ζήσετε μαζί. Μοιραία ανησυχείς για τις σαρωτικές αλλαγές που μέλλει να φέρει ο άνεμος της ανανέωσης στη ζωή σου. Λες η συμβίωση να σημαίνει ροζουλί χρώμα στους τοίχους; Λες να πρέπει να ανεχτείς τα 248 λούτρινα κουκλάκια της παιδικής της ηλικίας; Ή μήπως πρέπει να αποχαιρετίσεις την 55άρα Full HD TV που κοσμεί το σαλόνι σου;

Από την άλλη, και επειδή κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές, η συγκατοίκηση συνεπάγεται για σένα πιο υγιεινή διατροφή, καθαρότερα σεντόνια και ένα καπάκι λεκάνης που θα καθαρίζεται περισσότερο από μια φορά τον χρόνο! Αφού λοιπόν αποφάσισες να κάνεις το άλμα της πίστης, μάθε πώς να μην υπονομεύσεις το lifestyle σου. Ή, διαφορετικά, πώς να το παίξεις έξυπνα και να διευκολύνεις το πέρασμά σου στην εύθραυστη ισορροπία της συμβίωσης…

Κάνε μια καινούρια αρχή. Αν μετακομίσεις εσύ στο διαμέρισμά της ή αυτή στο δικό σου, ένας από τους δυο θα νιώθει πάντα ότι παίζει «εκτός έδρας». Μπορεί αρχικά να σου φανεί καλή ιδέα να έρθει αυτή στο χώρο σου για να μην αναγκαστείς να ξεβολευτείς, αλλά πραγματικά δεν είναι. Η γκρίνια θα ξεκινήσει σύντομα!

Η ιδανική λύση είναι να βρείτε από κοινού ένα νέο σπίτι που θα στεγάσει τον έρωτά σας. Άρχισε να νοιάζεσαι για πράγματα που ποτέ μέχρι τώρα δεν σε ενδιέφεραν: για τις ντουλάπες του νέου διαμερίσματος, για το πόσο φωτεινό είναι, για τη μούχλα στους τοίχους…

Κάνε μια θυσία στον βωμό της συγκατοίκησης. Για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη της -γεγονός που θα εξασφαλίσει την ψυχική σου ηρεμία-, πρέπει να ξεφορτωθείς κάποιο από τα πολύτιμα «τρόπαιά» σου. Ακόμα και 300 τ.μ. να είναι το νέο σας διαμέρισμα, είναι παραπάνω από σίγουρο ότι χώρος για όλα σου τα υπάρχοντα δεν υπάρχει!

Διάλεξε κάτι φαντεζί, όπως την πρωτοποριακή μηχανή σου για παγωμένη μαργαρίτα ή την πολυθρόνα με τα ενσωματωμένα ηχεία για την παιχνιδομηχανή σου, και κάνε σπονδή στο θεό της συμβίωσης. Μην ξεχάσεις να θρηνήσεις γοερά για την απώλεια!

Φτιάξε πλάνο. Τίποτα δεν μπορεί να διαλύσει γρηγορότερα μια αγαστή συμβίωση από την εξής φράση: «Κοίτα τι αγόρασα σήμερα μωρό μου για το σπίτι μας». Μα καλά, πώς σου ’ρθε; Τέρμα ο αυθορμητισμός! Μόλις ξεκίνησε η εποχή της μεγάλης συζήτησης…

Πριν από κάθε αγορά, ακόμα κι αν πρόκειται για χαρτάκια post-it, το θέμα πρέπει να αναλυθεί διεξοδικά. Περιοδικά design και σάρωμα του internet είναι απαραίτητα για να πέσουν φρέσκες ιδέες στο τραπέζι. Και επειδή ο καιρός είναι περίεργος και θες να προλάβεις τις καταστάσεις πριν γίνουν αμετάκλητες, να μια τρελή ιδέα: μη διστάσεις να χρησιμοποιήσεις ταινία για να μαρκάρεις στο πάτωμα τις θέσεις που θα μπουν τα μελλοντικά έπιπλα.

Βάψτε μαζί. Λίγα πράγματα φέρνουν την οικιακή ευτυχία γρηγορότερα από μερικές κοινές πιτσιλιές στο πάτωμα! Διαλέξτε τα χρώματα μαζί -εννοείται- και επιδοθείτε σε ένα μαραθώνιο ελαιοχρωματισμού. Η από κοινού προσπάθεια λειαίνει το έδαφος της συμβίωσης και εγγυάται ένα ιδανικό ξεκίνημα.

Γίνε συνιδιοκτήτης. Είπαμε, ο καιρός που αγόραζες τα πράγματα του βασιλείου σου έχει περάσει ανεπιστρεπτί! Είναι ώρα να ανακαλύψεις τις αρετές της κοινής ιδιοκτησίας. Άσε που αγοράζοντας μαζί τα αντικείμενα που θα δώσουν σάρκα και οστά στη νέα σας φωλίτσα δείχνει ότι το πράγμα είναι σοβαρό. Ακόμα πιο σοβαρό δηλαδή από την ίδια τη σοβαρότητα της συγκατοίκησης.

Η τηλεόραση δεν είναι τέχνη. Ερχόμαστε τώρα στο απόλυτο γυναικείο τεστ των αντρικών προθέσεων για τη συμβίωση: την τηλεόραση! Είναι απλό: με τη συγκατοίκηση χάνεις διά παντός τη δυνατότητα να σχεδιάζεις τον χώρο σου με βάση τη θαυματουργή 55άρα τηλεόρασή σου.

Το «χαζοκούτι» σου είτε θα μεταφερθεί σε ένα λιγότερο προβεβλημένο μέρος του σπιτιού είτε θα χάσει κάποιες από τις ίντσες του. Εσύ αποφασίζεις! Χώνεψέ το, άρχισε το διάβασμα, χάζεψε έξω απ’ το παράθυρο…

Παζάρεψέ το.
Η μόνη λύση για μια πετυχημένη συγκατοίκηση είναι ο συμβιβασμός! Μπορεί μέχρι τώρα να μην έβλεπες την αξία που έχουν δυο ελεφαντάκια-βιβλιοστάτες. Έφτασε η στιγμή να τα εκτιμήσεις! Γιατί αν αυτή θέλει τα ελεφαντάκια της στη βιβλιοθήκη, εσύ μπορείς να δεις Champions League με το εσώρουχο. Και να μαζευτούν και οι φίλοι σου. Και να ακουμπάτε τις μπίρες στο τραπέζι χωρίς σουβέρ. Και να τρώτε πίτσα χωρίς πιατάκια. Παζάρεψε έξυπνα τα «θέλω» της με τα δικά σου και θα βγεις νικητής!

Πηγή: delamagen.gr