Άμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας, με την επέκταση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων νέα λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, ενώ η κυβέρνηση προχωρά και στον ενιαίο φορέα φόρων και εισφορών, στο πλαίσιο και της κατάρτισης του εθνικού φορολογικού συστήματος.

Αναφορικά με τα κλειστά επαγγέλματα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως θα κλείσουν όλα τα κενά σε σχέση με το άνοιγμά τους και επανεξετάζεται το χρονοδιάγραμμα ώστε να γίνει άμεσα.

Προανήγγειλε και ταχύτερο άνοιγμα όσων επαγγελμάτων μένουν κλειστά ακόμη και αν είχε προαναγγελθεί ότι θα διατηρήσουν τα προνόμιά τους έως το 2013. Τα εμπλεκόμενα υπουργεία, όπως το Δικαιοσύνης (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι), το Μεταφορών (ταξί, ιδιοκτήτες φορτηγών) και το Υγείας (φαρμακοποιοί) θα προωθήσουν άμεσα τις σχετικές ενέργειες. Για όποια επαγγέλματα υπάρχουν μακρινές προθεσμίες, αυτές θα επισπευσθούν, δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Όσον αφορά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ο υπουργός οικονομικών διευκρίνισε για μία ακόμη φορά ότι στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί και το θέμα των φορολογικών συντελεστών, αν και όπως εξήγησε, αν δεν υπάρξει μηχανισμός είσπραξης και απόδοσης ΦΠΑ θα είμαστε μόνιμα εγκλωβισμένοι στη μάχη φοροδιαφυγής. Το προσχέδιο για το νέο φορολογικό σύστημα θα δημοσιοποιηθεί σε τρεις εβδομάδες.