Ανατριχιαστικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας που μελέτησε την εκδήλωση πυρκαγιών στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1983-2008.

Συγκεκριμένα, η έρευνα η οποία ασχολήθηκε με τη διαχρονική εξέλιξη του φαινομένου παρουσίασε μια πληθώρα στοιχείων που αφορά τόσο τα γεωγραφικά επίπεδα όσο και και τα χρονικά και μετεωρολογικά..

Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα : «Δασικές Πυρκαγιές Ελλάδας: 1983-2008»  υπολογίζεται ότι πάνω από 10% της έκτασης της χώρας έχει πληγεί από διαδοχικές πυρκαγιές. Το 50% περίπου των πυρκαγιών, που έχουν εκδηλωθεί στη χώρα κατά την περίοδο 1983 και 2008, παραμένει «ορφανό» ως προς τη διαλεύκανση των αιτίων ενώ το σύνολο των καμένων εκτάσεων, για την ίδια περίοδο, ανέρχεται σε 13.613.121 στρέμματα, αναλογώντας σε 1,2 στρέμματα καμένης έκτασης ανά κάτοικο της χώρας.

Στην Ελλάδα εκδηλώνονται κάθε χρόνο 1.465 δασικές πυρκαγιές. Καίγονται περίπου 524.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων ενώ «πρωταθλήτρια» σε συμβάντα και καμένες εκτάσεις είναι η Πελοπόννησος, με ποσοστά 19% και 27%, αντιστοίχως.

Επισημαίνεται ότι το 47% των καμένων εκτάσεων είναι αποτέλεσμα πυρκαγιών με άγνωστες αιτίες. Το 11% των πυρκαγιών προκλήθηκαν από εξακριβωμένο ή πιθανό κακόβουλο εμπρησμό και το 9% από κάψιμο αγρών.

Παράλληλα, ο μέσος χρόνος επέμβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων από την αναγγελία μιας πυρκαγιάς είναι 36 λεπτά, ενώ ο μέσος χρόνος διάρκειας των πυρκαγιών είναι περίπου 15 ώρες.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο