Οι μεγάλες εισαγωγικές εταιρείες συνεργάζονται με Έλληνες ιδιωτικούς ερευνητές που παρακολουθούν τις διαδρομές των «μαϊμούδων», καταγράφουν κάθε λεπτομέρεια, διεισδύουν στα κυκλώματα ακόμα και ως υποψήφιοι αγοραστές μεγάλων παρτίδων χοντρικής.

Μέχρι πρότινος, μεγάλες πολυεθνικές και εισαγωγικές εταιρείες που λειτουργούν στην Ελλάδα συνεργάζονταν στενά με τέσσερις ιδιωτικούς ερευνητές. Σύμφωνα με πληροφορίες της Σαββατιάτικης Ελευθεροτυπίας, ο ένας εξ αυτών έγινε αντιληπτός, κινδύνευσε ακόμα και η ζωή του από τα κυκλώματα και αναγκάστηκε να διαφύγει στο εξωτερικό.

Από την αρχή του χρόνου τα περισσότερα επιμελητήρια της χώρας, εμπορικοί σύλλογοι, βιοτέχνες και μεγάλες επώνυμες εμπορικές αλυσίδες είχαν απόλυτη άποψη: «Η κρίση θα φέρει αύξηση στις παράνομες παραγωγές των λαθραίων που ούτως ή άλλως είναι μάστιγα», έλεγαν.

Ένα από τα μέτρα που σκέφτονταν να λάβουν ήταν η μίσθωση ιδιωτικών ερευνητών, ώστε να καταγράφουν με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες οι χώροι αποθήκευσης των «μαϊμούδων» στην Αθήνα.

Άνθρωποι που συμμετείχαν στις έρευνες αναφέρουν ότι τουλάχιστον πέντε μεγάλες εφορμήσεις των διωκτικών αρχών σε ισάριθμες αποθήκες του κέντρου της Αθήνας με εκατομμύρια κατασχεμένες «μαϊμούδες», το τελευταίο δωδεκάμηνο, ήταν αποτέλεσμα κρυφής ερευνητικής δουλειάς που είχαν κάνει οι συγκεκριμένοι ντετέκτιβ.

Όπως αναφέρει ένας ιδιωτικός ερευνητής, «Πριν από καιρό μας πλησίασε μια μεγάλη εταιρεία πολύ γνωστών ρολογιών. Μας είπε ότι ένα κύκλωμα είχε λανσάρει στην αγορά ΄΄μαϊμούδες΄΄΄που της είχαν προξενήσει μεγάλες ζημιές.

Το γνήσιο είχε γύρω στα 600 ευρώ και πωλούσαν το «μαϊμού» γύρω στα 30». Χρησιμοποιώντας το κόλπο του κλεμμένου, τα πωλούν κρυφά σε καφέ της παραλιακής, σε παρκινγκ, σε εθνικές οδούς και αλλού, ενώ όπως προσθέτει ο ερευνητής, τα προϊόντα έμπαιναν από τα Σκόπια και η διανομή προς τους λιανοπωλητές γινόταν σε συγκεκριμένα σημεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Εύβοια.