Νέα αύξηση έρχεται στα «φθηνά» τσιγάρα, καθώς το μνημόνιο αυξάνει στο 100% (από 95% της αρχικής διάταξης και 75% πριν) το ελάχιστο ποσό του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μέση σταθμισμένη τιμή λιανικής πώλησης.

Λόγω της ανόδου του ειδικού φόρου κατανάλωσης από 76,323 ευρώ στα 96,6758 ευρώ, το φθηνότερο πακέτο τσιγάρα θα έχει τιμή 2,80-2,90 ευρώ αντί για 2,40 ευρώ που κοστίζει σήμερα.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με τη νέα ρύθμιση, αναμένει να βάλει στα ταμεία περίπου 50 εκ. ευρώ ετησίως.
Η σχετική διάταξη προβλέπει ακόμα τη μείωση στο μισό του χρονικού περιθωρίου πίστωσης για την πληρωμή του ΕΦΚ στο δημόσιο.

Ο φόρος θα πρέπει να καταβληθεί εντός τεσσάρων εβδομάδων αντί για οκτώ όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Το μέτρο αναμένεται να αποδώσει στην αρχική του φάση περίπου 100 εκατ. ευρώ στο δημόσιο.

Εξαιτίας της κρίσης και της στροφής των καπνιστών σε πιο φθηνά τσιγάρα μειώθηκαν δραστικά τα έσοδα του κράτους. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι το κράτος χάνει 55 εκατ. ευρώ για κάθε 1 δισεκατομμύριο «ακριβά» (και πλέον δημοφιλή) τσιγάρα που υποκαθίστανται από φθηνά.

Υπενθυμίζεται ότι το 2010 επιβλήθηκαν τρεις διαδοχικές αυξήσεις του ΕΦΚ στα τσιγάρα και σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ από 19% σε 21% και μετά σε 23% επέφεραν ισχυρό πλήγμα στην αγορά καπνικών προϊόντων .