Στους Φιλιππαίους των Γρεβενών θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 29 Ιουλίου η 5η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων  η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε έλληνες και κύπριους ερασιτέχνες αστρονόμους να θαυμάσουν με την άνεσή τους τον έναστρο ουρανό, τα νεφελώματα, τους γαλαξίες και τα αστρικά σμήνη.

Παρόλο που οι περιοχές με πολύ σκοτεινό ουρανό στην Ελλάδα είναι λιγοστές, η συγκεκριμένη έχει πολύ σκοτεινό ουρανό. Γι αυτό το λόγο επιλέχθηκε και για την ανέγερση αστεροσκοπείου στον Όρλιακα, με πρωτοβουλία του Γρεβενιώτη καθηγητή αστροφυσικής και επιστήμονα της NASA, Θανάση Οικονόμου.

Τη διοργάνωση για φέτος ανέλαβε ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης ενώ τα προηγούμενα χρόνια έχει «περάσει» από τον Πάρνωνα, την Εύβοια και τις Θερμοπύλες.

Η διοργάνωση θα διαρκέσει συνολικά 3 μέρες και το τελευταίο βράδυ ( 31 Ιουλίου) θα πραγματοποιηθεί «αστροβραδιά» για τους κατοίκους της περιοχής, η οποία θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ.

Στη διάρκειά της, οι επισκέπτες θα μπορέσουν να θαυμάσουν τις ομορφιές του καλοκαιρινού ουρανού μέσα από τηλεσκόπια και κιάλια των ερασιτεχνών αστρονόμων και να γνωρίσουν τους αστερισμούς μέσω της Ουρανογραφίας. Πριν την αστροβραδιά, ο αστροφυσικός Θανάσης Οικονόμου θα δώσει διάλεξη με θέμα το Αστεροσκοπείο στον Όρλιακα.