Σε τραγελαφικές καταστάσεις οδηγεί η απογραφή του πληθυσμού στη Μαγνησία.Το δημοσίευμα του «Ταχυδρόμου» για απογραφείς από την Καρδίτσα σε αποστολή στο Βόλο, προκειμένου να απογράψουν κατοίκους του Βόλου στο γειτονικό νομό, επιβεβαιώθηκε πλήρως από τη Στατιστική Υπηρεσία Βόλου.

Καταγγελία ετεροδημότη ότι κλήθηκε σε σημείο κοντά στο λιμάνι, προκειμένου να συμμετάσχει σε μαζική συγκέντρωση, όπου θα δήλωνε τα στοιχεία του για τη συμπλήρωση απογραφικού δελτίου ως κατοίκου της Καρδίτσας σήμανε συναγερμό στη Στατιστική Υπηρεσία Βόλου.

Άμεσα ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο και η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία. Η περιοχή τέθηκε υπό παρακολούθηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προχθές, αποτρέποντας τα σχέδια που είχαν γίνει για μαζική απογραφή κατοίκων του Βόλου σε άλλο νομό.

Στη Στατιστική Υπηρεσία με έκπληξη ενημερώθηκαν για το νέο «κόλπο» που επινοήθηκε. Της μετακίνησης δηλαδή του απογραφέα για να αποφευχθούν τα έξοδα μετακίνησης των απογραφέντων!

Δεν είναι, όμως, μόνο οι άλλοι νομοί που με διάφορους τρόπους «αλιεύουν» πληθυσμό από τη Μαγνησία. Τη δημοτική αρχή Βόλου απασχολεί έντονα αντίστοιχη τακτική καλλικρατικών δήμων εντός του νομού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι Δήμαρχος προκάλεσε μετακίνηση κατοίκων του Βόλου για την απογραφή τους στο χωριό από όπου ο ίδιος κατάγεται!

Η Δημοτική Αρχή εμφανίζεται σε μεγάλο βαθμό προβληματισμένη, καθώς μετά από μια πολύμηνη και δαπανηρή καμπάνια, μετά από πλήθος συναντήσεων για να αντιληφθούν οι κάτοικοι του Βόλου τις συνέπειες της διαρροής του πληθυσμού, βρίσκεται στο σημείο μηδέν.

Το ερχόμενο σαββατοκύριακο -το τελευταίο της απογραφής που ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τρίτη- θεωρείται κρίσιμο για τη διαδικασία και δεν αποκλείεται ο Δήμαρχος Βόλου να μιλήσει πλέον όχι με παραινετικό ύφος προς τους δημότες, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν σε περιπτώσεις που διαπιστωθούν κενές ακόμη και ολόκληρες γειτονιές!

Οι απογραφείς του Βόλου καθημερινά αναφέρουν στους τομεάρχες τους ότι συναντούν «βουβά» ολόκληρα συγκροτήματα, ενώ ήδη γνωστό ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες υπάρχουν κάτοικοι.

Αρνούνται, όμως, να ανοίξουν την πόρτα και να ανταποκριθούν στα συνεχή ενημερωτικά σημειώματα που τους αφήνουν οι απογραφείς να επικοινωνήσουν μαζί τους, δείχνοντας ότι έχουν απογραφεί αλλού.

«Δεν είναι δυνατόν να έχουν πειστεί αλλοδαποί για τη σημασία της απογραφής όπου έχεις ανταποδοτικές υπηρεσίες και να φεύγουν οι Βολιώτες…», σχολίασε εργαζόμενος στην απογραφή.