Απολύσεις θα φέρει το νέο σύστημα μετατάξεων μέσω αξιολόγησης από το ΑΣΕΠ για χιλιάδες υπαλλήλους σε ΔΕΚΟ, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τράπεζες και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το παράθυρο των απολύσεων άνοιξε χθες για πρώτη φορά ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ 99,5», υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι υπέρ ούτε των τυφλών μετατάξεων ούτε των τυφλών απολύσεων, γι’ αυτό πρέπει να περάσουμε σε ένα σύστημα αξιολόγησης και το μόνο όργανο που μπορεί να αναλάβει το βάρος αυτής της ευθύνης ώστε να υπάρχουν εχέγγυα αντικειμενικότητας, διαφάνειας και αξιοκρατίας είναι το ΑΣΕΠ.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας για δημοσίους υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου δήλωσε ορθά κοφτά ότι: «Κάποιοι θα κοπούν αν δεν αξίζουν πράγματι να δουλεύουν στον δημόσιο τομέα, δεν θα πρέπει να συνεχίζουν να επιβαρύνουν τον Ελληνα φορολογούμενο».

Στο μικροσκόπιο

Ήδη φορείς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα βρίσκονται από πέρυσι στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης προκειμένου να συγχωνευτούν με άλλους ή και να καταργηθούν τελείως στο πλαίσιο της προσπάθειας για μικρότερο και ευέλικτο Δημόσιο, όμως μέχρι τώρα είχε καταστεί σαφές σε όλους τους τόνους ότι αυτό δεν θα είχε καμία επίπτωση για τους εργαζομένους που θα έπαιρναν μετάταξη για άλλο φορέα.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, υπολογίζεται ότι συνολικά υπηρετούν στον ευρύτερα δημόσιο τομέα 130.000 υπάλληλοι και ότι η επιταγή της τρόικας που τέθηκε μετ’ επιτάσεως στον υπουργό Οικονομικών στο Λουξεμβούργο είναι το ένα τρίτο, δηλαδή περίπου 45.000, να απολυθούν.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κριτήρια που θα διαμορφώσουν την αξιολόγηση των υπαλλήλων, αν και ακόμα δεν έχουν καταρτιστεί στο σύνολό τους, θα είναι τα χρόνια υπηρεσίας τους, ο κλάδος, οι τίτλοι σπουδών, η οικογενειακή κατάσταση, αλλά και στοιχεία από τον προσωπικό τους φάκελο που είναι η αποδοτικότητά τους στην υπηρεσία και το πειθαρχικό τους μητρώο.

Στη συνέχεια το ΑΣΕΠ θα εξετάζει την αντιστοίχηση που μπορεί να υπάρξει μεταξύ των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων του υπαλλήλου και των απαιτήσεων που έχει η νέα θέση στην οποία θα μεταταχθεί. Μέσα στο νέο πλαίσιο για τις μετατάξεις που θα προωθηθεί στη Βουλή με νέο σχέδιο νόμου θεωρείται βέβαιο ότι θα αναθεωρηθεί ριζικά και το καθεστώς που ισχύει εδώ και χρόνια στις μετατάξεις προσωπικού στις παραμεθόριες περιοχές, αφού ήδη ειδική επιτροπή με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών έχει κληθεί προκειμένου να επαναπροσδιορίσει τους νομούς της χώρας και τα κριτήρια για τις παραμεθόριες.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.