Ένα σπιτάκι με πλιθιά και πηλό κατασκεύασαν με τα ίδια τους τα χέρια μαθητές του 17ου δημοτικού σχολείου Λάρισας, ακολουθώντας τη σχετική μέθοδο, που είναι πανάρχαια, υπό την καθοδήγηση μελών της ομάδας «comb», η οποία δραστηριοποιείται σε τέτοιου είδους κατασκευές.

Οι μικροί μαθητές κατασκεύασαν το σπίτι το οποίο είναι χτισμένο εξ ολοκλήρου με φυσικά υλικά μειώνοντας έτσι στο ελάχιστο το οικολογικό του αποτύπωμα. Τα θεμέλια είναι κατασκευασμένα με πέτρα, οι τοιχοποιίες με πλίνθους και η στέγη θα είναι φυτεμένη με ποώδη φυτά. Για μόνωση θα χρησιμοποιηθεί μαλλί και άχυρο. Είναι βιοκλιματικά σχεδιασμένο, χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον αέρα για την θέρμανσή και τον δροσισμό του αντίστοιχα. Όταν η θερμοκρασία στο εσωτερικό πέφτει κάτω από το επίπεδο θερμικής άνεσης, θα θερμαίνεται με εξωτερικό κύκλωμα παραγωγής ζεστού αέρα με τον ήλιο.

Στόχος του προγράμματος, είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών στα περιβαλλοντολογικά προβλήματα της εποχής μας και η εξοικείωση τους με πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

Το κτίριο, τα σχέδια του οποίου βασίζονται σε σχέδιο-πρόταση των παιδιών, κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου σχεδόν από τους μαθητές της έκτης τάξης, στο προαύλιο του σχολείου και θα ολοκληρωθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.