Κάποτε έσφυζαν από κίνηση. Σήμερα έχουν ερημώσει. Οι βιτρίνες τους είχαν χρώμα, αλλά πλέον έμειναν με τη σκόνη και τις κίτρινες ετικέτες «ενοικιάζεται» να ξεθωριάζουν. Τα λουκέτα έχουν εισβάλει με ραγδαίους ρυθμούς στην εμπορική αγορά του Βόλου. Η εικόνα αποκαρδιωτική, φανερώνει τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που δέχονται έμποροι από τη μείωση της κίνησης, τα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές, τις μηνιαίες υποχρεώσεις έναντι τραπεζών, τα υψηλά ενοίκια.

Το αδιέξοδο των καταστηματαρχών, που οδηγήθηκαν σε κλείσιμο των επιχειρήσεών τους, αλλά και των υπολοίπων που συνεχίζουν να προσπαθούν με «νύχια και με δόντια» να σταθούν όρθιοι, γίνεται αντιληπτό με μια σύντομη βόλτα στο εμπορικό κέντρο της πόλης.

Τα στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου δείχνουν ότι μόνο στη διάρκεια του 2010, 175 καταστήματα διαγράφηκαν από τα μητρώα του Επιμελητηρίου.

Στον κεντρικό πεζόδρομο της εμπορικής αγοράς ο θεός Ερμής… προστάτης των εμπόρων, δείχνει να προσπαθεί να συγκρατήσει τα λουκέτα των καταστημάτων.

Αδυνατεί, όμως, να τα καταφέρει σε όλες τις περιπτώσεις. Βαδίζοντας την Ερμού από την οδό Κουμουνδούρου, το πρώτο κατάστημα, το οποίο κυριαρχούσε μέχρι πρότινος στην πώληση φινετσάτων και ακριβών ειδών ένδυσης είναι άδειο. Ένα ακόμη «ενοικιάζεται» στη δεξιά πλευρά …κοσμεί την σκονισμένη τζαμαρία, ενός καταστήματος 33 τετραγωνικών μέτρων με πατάρι.

Στον πεζόδρομο του Αγίου Νικολάου άλλα δύο καταστήματα μέχρι την οδό Αλεξάνδρας παραμένουν ερημωμένα και βουβά.

Επιστρέφοντας στην Ερμού, πίσω από τις τζαμαρίες με τις στολισμένες βιτρίνες επικρατεί ζωντάνια από πλούσια ανοιξιάτικα εμπορεύματα και καταναλωτές που διερευνούν για τις αγορές τους.

Στη διασταύρωση με την Ιωλκού η κίτρινη επιγραφή που αναζητά ενοικιαστεί έχει τοποθετηθεί σε ένα ακόμη ακίνητο, όπου μέχρι πρότινος λειτουργούσε φαρμακείο. Περνώντας την Ιωλκού, στην Ερμού 114, ο μεγάλος χώρος πρώην εμπορικού καταστήματος διαφόρων ειδών είναι κενός.

Από εκεί και έπειτα στην οδό Ερμού η κίνηση αρχίζει να περιορίζεται. Καταστήματα δεκαετιών με προσιτές τιμές και πλήθος προσφορών στις βιτρίνες τους, αλλά και επιδεικνύοντας τη πραμάτεια τους χαμηλού κόστους στον πεζόδρομο, δείχνουν ότι προσπαθούν να παλέψουν την οικονομική κρίση και την έλλειψη ρευστότητας.

Φτάνοντας προς το τέλος της Ερμού τα κλειστά καταστήματα πληθαίνουν. Άδεια ράφια και χώροι που έχουν εξαναγκαστεί στη σιωπή, καθώς οι έμποροι λύγισαν από το βάρος των χρεών και τη μείωση των τζίρων.

Πηγή: taxydromos.gr