Χωρίς μοντέλα συνεχίζει να διανύει το ακαδημαϊκό της εξάμηνο η Σχολή Καλών Τεχνών, καθώς εκκρεμεί από την 1η Ιανουαρίου, η πρόσληψη των 28 μοντέλων της ΑΣΚΤ.

Κι ενώ το πρόβλημα της πρόσληψής τους μέσω ΑΣΕΠ κάμφθηκε, η καθυστέρηση οφείλεται τώρα στην κοινή υπογραφή των υπουργών Παιδείας , Οικονομικών και Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα έχει υπογραφεί από το υπουργείο Παιδείας αλλά εδώ και δύο εβδομάδες το θέμα βρίσκεται στο υπουργείο οικονομικών.

«Μοντέλα ακίνητα-αμίλητα-αγέλαστα στον τοίχο κολλημένα» έγραφε το χαρτί που μοίραζαν σήμερα στους περαστικούς τα μοντέλα της Σχολής ενώ νωρίτερα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας είχαν παραταχθεί στην είσοδο της ΑΣΚΤ, στην Πειραιώς, ντυμένοι στα μαύρα, ακίνητοι, καθισμένοι σε καρέκλες όπως όταν ποζάρουν. Μπροστά τους ένα πανώ έγραφε «μην πυροβολείτε τα μοντέλα».

«Πάνω που είχα αρχίσει σπουδή στο μοντέλο, βρέθηκα χωρίς αντικείμενο και δεν πολυέρχομαι πια στην Σχολή» έλεγε η τριτοετής φοιτήτρια Βασιλική Κεκιλή, παρούσα και αυτή όπως και άλλοι φοιτητές στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το Σωματείο Μοντέλων της ΑΣΚΤ.

«Πόσοι έλεγχοι πρέπει να γίνουν γι αυτές τις πάγιες προσλήψεις», απορούν τα μοντέλα, όπως επίσης, «γιατί δεν υπάρχει οριστική επίλυση του επαγγελματικού μας καθεστώτος¨», όπως λέει η πρόεδρος του Σωματείου Μοντέλων, Βασιλική Αδαμοπούλου.

διοίκηση της ΑΣΚΤ, στις 14/2 με έγγραφό της προς το υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου μάθησης, ζητά να ρυθμιστεί το ζήτημα με αυτόνομη πρόσληψη των μοντέλων από την Σύγκλητο της Σχολής καθώς υπάρχει κονδύλι για τα μοντέλα ,στον προϋπολογισμό της ΑΣΚΤ.

Έως ότου λυθεί το θέμα με τα μοντέλα «η διδασκαλία στην Σχολή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Καταντήσαμε να σχεδιάζουμε πάνινες κούκλες αντί για ανθρώπινα μοντέλα» διαμαρτύρεται ένας ακόμη φοιτητής, ο Παύλος Ιωαννίδης.

Οι καθηγητές Γιάννης Ψυχοπαίδης και Μάριος Σπηλιόπουλος, που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη , υποστηρίζουν ότι «τα μοντέλα , οι φοιτητές και οι δάσκαλοι της Σχολής αποτελούν αδιαίρετο σύνολο, πως το θέμα αφορά συνολικά την ΑΣΚΤ μαζί και την πρυτανεία της Σχολής» και πως χρειάζονται «συνολικές εμπνευσμένες καλλιτεχνικά δράσεις, ώστε να μπορέσουμε να αντισταθούμε στην αντιπνευματική λαίλαπα της εποχής μας».

Όσο για τα μοντέλα ,το μεροκάματό τους είναι 11 ευρώ, μικτά, την ώρα. Πρέπει δε να κρατήσουν την πόζα τους για ένα πεντάωρο, με διαλείμματα διαρκείας ενός τετάρτου.