Την ανάγκη να μπει ένα τέλος στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης εναπόθεσης των απορριμμάτων, υπογράμμισε ο δήμαρχος Δράμας, Κυριάκος Χαρακίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Τόνισε ότι επιβάλλεται η πόλη της Δράμας να ακολουθήσει τα πρότυπα μιας οργανωμένης κοινωνίας χτίζοντας το μέλλον της σε υγιείς βάσεις νομιμότητας. Σημείωσε με έμφαση ότι η Δράμα δε διαθέτει σήμερα αδειοδοτημένο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με την επιβολή υψηλών χρηματικών προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Χαρακίδης επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου επισημαίνοντας ότι δεν έδειξε τη δέουσα προσοχή στο πρόβλημα και ότι σήμερα από τη θέση της αντιπολίτευσης προσπαθεί να παραπλανήσει τους δημότες.

Επίσης, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, που -όπως σημείωσε- αποτελούν τις βάσεις του προγραμματισμού που σχεδιάζει ο Δήμος Δράμας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, κλείνει οριστικά και αποκαθίσταται πλήρως μέχρι το τέλος του έτους, η επί πολλά χρόνια παράνομη χωματερή στους Ταξιάρχες και διασφαλίζεται η νόμιμη λειτουργία για μεταβατικό διάστημα έξι μηνών, ενώ αποφεύγεται οριστικά η επιβολή κάθε προστίμου. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών και έργων, ώστε ο περιφερειακός σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν.

Ο κ. Χαρακίδης συμπλήρωσε ακόμα ότι στο μεταβατικό στάδιο των έξι μηνών με απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα λειτουργήσουν στο νομό Δράμας δυο μόνο ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) στους Δήμους Προσοτσάνης και Δοξάτου οι οποίοι θα εξυπηρετήσουν και τους Δήμους Κάτω Νευροκοπίου και Παρανεστίου.

Τέλος, ο δήμαρχος επισήμανε ότι έχουν ξεκινήσει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εγκατασταθεί στη Δράμα σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων αδειοδοτημένο περιβαλλοντικά.