Συγκρούσεις ξέσπασαν την Πέμπτη στη Βενετία μεταξύ της αστυνομίας, τουριστών αλλά και ντόπιων, που αντιδρούν για το εισιτήριο εισόδου στην πόλη, το οποίο επιβλήθηκε να πληρώνουν οι επισκέπτες, που παραμένουν για λιγότερο από μία ημέρα εκεί.

Η χρέωση του εισιτηρίου των 5 ευρώ ξεκίνησε στις 8.30 το πρωί της Πέμπτης και θα εφαρμοστεί για 29 ημέρες -ως τις 14 Ιουλίου- ως μέρος μιας δοκιμαστικής φάσης του μέτρου.

Βάσει του κανονισμού, το πρόστιμο για όποιον οφείλει να έχει εισιτήριο, αλλά δεν το έχει εκδώσει, ανέρχεται σε 300 ευρώ.

Επιτροπές και ενώσεις κατοίκων, σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», προγραμμάτισαν διαμαρτυρίες σήμερα, υποστηρίζοντας ότι το εισιτήριο δεν θα επιλύσει τα βασικά προβλήματα της Βενετίας, αλλά απλώς θα αμαυρώσει τη δημόσια εικόνα της.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν με πανό και οργάνωσαν πορείες κατά του μέτρου. Τα επεισόδια πήραν διαστάσεις, με διαδηλωτές να προσπαθούν να σπάσουν τον κλοιό σε σημεία εισόδου στην πόλη. Κάποια από τα πανό έγραφαν: «Όχι στο εισιτήριο, ναι σε σπίτια και υπηρεσίες για όλους».