Υλικά

  • 60 αμπελόφυλλα
  • 1 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. τσαγιού λευκό ρύζι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο άνηθο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκιας μέντας
  • 2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου, χωρισμένο
  • 3/4 φλ. τσαγιού φρέσκο χυμό λεμονιού, χωρισμένο
  • 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το ρύζι, το κρεμμύδι, τον άνηθο και τον δυόσμο και σοτάρετε μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει, περίπου 5 λεπτά.
  2. Ρίξτε το 1/2 του ζωμού, μειώστε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράστε μέχρι το ρύζι να έχει σχεδόν μαγειρευτεί, 10 έως 15 λεπτά. Ανακατέψτε το 1/2 του χυμού λεμονιού και αποσύρετε από τη φωτιά.
  3. Τοποθετήστε τα αμπελόφυλλα σε ένα βαθύ δοχείο με πολύ ζεστό νερό μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 10 δευτερόλεπτα.
  4. Τοποθετήστε ένα αμπελόφυλλο σε μια επιφάνεια εργασίας με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω. Τοποθετήστε 1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα ρυζιού στο φύλλο στο άκρο του μίσχου- διπλώστε και τις δύο πλευρές προς το κέντρο και τυλίξτε από το φαρδύ κάτω μέρος προς τα πάνω.
  5. Τοποθετήστε το γεμιστό φύλλο σε μια κατσαρόλα. Επαναλάβετε για να γεμίσετε και τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας τα σφιχτά στην κατσαρόλα ώστε να μην ανοίξουν κατά το μαγείρεμα.
  6. Περιχύστε τα φύλλα με ελαιόλαδο και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και στη συνέχεια ρίξτε τον υπόλοιπο ζωμό για να τα καλύψει. Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για περίπου 1 ώρα -μην αφήσετε να βράσει, γιατί η γέμιση μπορεί να σκάσει από τα φύλλα.
  7. Αποσύρετε από τη φωτιά, ξεσκεπάστε και αφήστε να κρυώσει για 30 λεπτά.